Novi napredak u povećanju energetske efikasnosti u Acelor Mittalu

Čet, 03. Jul. 2014.


Dana 01.07.2014. na inicijativu ministrice Branke Đurić održan je sastanak u kompaniji ArcelorMittal na temu iskorištenja toplote iz kotlova Konvertorske čeličane za potrebe grijanja grad...

Dana 01.07.2014. na inicijativu ministrice Branke Đurić održan je sastanak u kompaniji ArcelorMittal na temu iskorištenja toplote iz kotlova Konvertorske čeličane za potrebe grijanja grada Zenice. Ideja koja dolazi iz stručnih službi FMOIT-a je da se na ovaj način smanji nivo zagađenja grada u zimskom periodu, iskoristi otpadna tehnološka toplota za grijanje grada, dobije niža cijena toplote, koju dalje distribuira JP „Grijanje“ građanima Zenice.
Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanije; Biju Nair, generalni direktor, Krgo Emir, direktor departmenta Energetika, Mustafa Imamović i Sivro Azra ispred Departmenta zdravlja, zaštite i ekologije. Kasim Sarajlić, direktro i Elvir Bošnjak, tehnički direktor J.P. „Grijanje“ Zenica, gosp. Izet Smajević, ispred Mašinskog fakulteta iz Sarajeva i Dragan Šulović, savjetnik minsitrice.
Na sastanku je jednoglasno potvrđena i podržana inicijativa FMOIT-a o iskorištenju otpadne toplote za potrebe grijanja grada.
Dosadašnji način grijanja grada je podrazumijevao da se u zimskom periodu u rad uključuje dodatno kotao u pogonu Toplane. Kotao za svoj rad između ostalog troši ugalj, tako da se u zimskom periodu u vrijeme temperaturnih emisija uvećava emisija sumpornih, azotnih oksida, prašine uz problem deponovanja tako nastalog pepela. Predstavnici ArcelorMittala su na sastanku referisali o nepouzdanosti rada kotla koji se u zimskom periodu uključuje u rad. Prošle godine je 6 puta obustavljan rad da se saniraju nedostaci, starost agregata je takva da se ove godine može očekivati veći broj obustava.
Na sastanku je dogovoreno da se izradi elaborat o neophodnim aktivnostima koje je potrebno uraditi u cilju realizacije ove ideje.
Cijeneći značajnu ekološku dimenziju ovog projekta, kao i lokaciju na kojoj se ostvaruju ove pogodnosti FMOIT će se aktivno uključiti u realizaciju ovog projekta posredstvom Fonda za zaštitu okoliša.