Nikšić i Đurić primili predstavnike Akademije znanosti i umjetnosti BiH

Nikšić i Đurić primili predstavnike Akademije znanosti i umjetnosti BiH

Čet, 25. Aug. 2011.


Premijer Vlade Federacije BiH, Nermin Nikšić i ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, Branka Đurić, primili su danas u radni posjet u Sarajevu predstavnike Akademije ...

Premijer Vlade Federacije BiH, Nermin Nikšić i ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, Branka Đurić, primili su danas u radni posjet u Sarajevu predstavnike Akademije znanosti i umjetnosti BiH, akademike Sulejmana Redžića, Vlatka Dolečeka i Muhidina Hamamdžića, i direktora tvrtke Grizelj d.d. iz Sarajeva, Tomislava Grizelja.
U srdačnom i prijateljskom ozračju u prostorijama Vlade Federacije BiH, najviše je bilo riječi o nedavno održanom znanstveno-stručnom skupu pod nazivom „UPRAVLJANJE ANIMALNIM OTPADOM I ODRŽIVI RAZVOJ“, koji je Akademija znanosti i umjetnosti BiH, u suradnji sa tvrtkom Grizelj d.d. organizirala u Sarajevu, a čiji su glavni ciljevi bili procijeniti aktualno stanje animalnog otpada u BiH,identifikacija „vrućih točaka“ u odnosu na animalni otpad u BiH sa kartografskom interpretacijom,tehničko-tehnološka rješenja u upravljanju animalnim otpadom, organizacija prikupljanja i deponiranja animalnog otpada na regionalnoj, entitetskoj i državnoj razini, zakonodavna rješenja u postizanju održivosti upravljanja animalnim otpadom te ekonomsko-ekološki aspekti.
Sugovornici su tijekom sastanka izrazili i svoje međusobno zadovoljstvo kako današnjim susretom tako i otvorenom mogućnošću za uspostavljanje šire međusobne suradnje, pogotovo na temu upravljanja otpadom i njegovim održivim razvojem, na čijem unaprijeđenju FMOiT intenzivno radi, a čiju je potporu dala i Vlada Federacije BiH. Zahvaljujući se na podršci, akademik Redžić istaknuo je da zbrinjavanje animalnog otpada u BiH alarmantan problem , te smatra da je i neopravdano zanemaren u odnosu na studije, analize i pokušaje sustavnog rješavanja problema upravljanja ostalim vrstama otpada, a zarad održivog razvoja.
Obraćajući se nazočnima ministrica Đurić, kazala je kako će FMOIT svakako podržati inicijativu AZUBiH, te se uključiti u projekt, kako bi zajedničkim snagama poboljšali kavlitetu življena svih građana Bosne i Hercegovine, te istaknula, da kada je u pitanju rad Federalnog ministarstva okoliša i turizma da se provodi cijeli niz aktivnosti od izrade zakonskih i planski dokumenata vezanih za upravljanje otpadom, do toga da je u protekle tri godine izraden Zakon o izmjenama zakona o upravljanju otpadom , kao što je
izradena i Strategiju zaštite okoliša Federacije Bosne i Hercegovine čiji je sastavni dio Strategija upravljanja otpadom, a trenutno je u izradi Plan upravljanja otpadom za FBiH.