Ministrica Pozder sa njemačkim partnerima o inovativnim rješenjima u oblasti zaštite od poplava i skladištenja vode

Ministrica Pozder sa njemačkim partnerima o inovativnim rješenjima u oblasti zaštite od poplava i skladištenja vode

Uto, 23. Jan. 2024.


Federalna ministrica okoliša i turizma, Nasiha Pozder, sa svojim saradnicima, razgovarala je danas u Sarajevu sa Andreasom Zannijem, predsjednikom konzorcija Jumbo Block iz Bochuma (SR Njemačka) i partnerima iz kompanije Friedrich-Wilhelm Bussieweke, Irfanom Samardžićem i Dževadom Bečićem. Ovom sastanku su također prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save. Njemački predstavnici i njihovi partneri su predstavili inovativna rješenja u oblasti zaštite od poplava i skladištenja vode, te mogućnosti naknadnog korištenja iste.

Detaljno je objašnjena najnovija tehnologija za zadržavanje velike količine kišnice i skladištenje vode i predstavljene su opće metode za sprječavanje poplava i skladištenje vode za kasniju upotrebu, na primjer u sušnim uvjetima. Fokus je bio na ekološkim pitanjima koja se odnose na primjenjivost tehnologije i utjecaj na okoliš i prirodu.

Pored njemačkih kompanija, u razvoj ove ekološki prihvatljive i dugotrajne tehnologije uključene su i bosanskohercegovačke kompanije koje će preuzeti veći dio proizvodnje, što će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Tehnologija velike zapremine i iznad svega slobodno konfigurabilnog zadržavanja kišnice je jedinstvena i potrebna je širom svijeta. To otvara mogućnosti za suzbijanje efekata klimatskih promjena i uz korištenje ove tehnologije biće moguća održiva proizvodnja u Bosni i Hercegovini po najsavremenijim standardima iz ove oblasti.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržava tehnološku saradnju koja za cilj ima razvoj i unapređenje kako lokalne tako i šire društvene zajednice.

*Informativni film koji objašnjava tehnologiju i također pokazuje njene prednosti za zajednice možete vidjeti na linku: https://youtu.be/-CmAYynBTIU?si=dUnU-o4CKpk9tH1X