Ministrica Pozder potpisala ugovore - Dva miliona za kapitalne transfere za razvoj turizma

Ministrica Pozder potpisala ugovore - Dva miliona za kapitalne transfere za razvoj turizma

Pet, 28. Jun. 2024.


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je ugovore s korisnicima sredstava po Javnom pozivu Kapitalni transfer za razvoj turizma 2024. godine. Budžet za turizam ove godine je značajno uvećan i iznosi četiri miliona KM što je duplo povećanje u odnosu na prošlogodišnji.

Ove godine smo po prvi put izdvojili dva miliona KM za kapitalni transfer za razvoj turizma, te dva za tekući transfer o čemu će se uskoro objaviti odluka, saopštili su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministrica Pozder je ovim povodom posjetila Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine gdje je s direktorom Mirsadom Sijarićem potpisala ugovor za projekat uređenja južnog dijela botaničkog vrta Zemaljskog muzeja. „Turizam se rapidno mijenja. Mi smo obavili široke konsultacije sa stručnjacima i ljudima koji žive turizam kako bi i u skladu sa Strategijom razvoja turizma 2022 – 2027. javni novac bio što efektnije korišten. Odlučili smo se i za razvoj specifičnih oblika turizma, imajući na umu destinacije od šireg značaja za FBiH i njihove posebnosti. Pronašli smo načina i da sufinansiramo projekte poput ovoga u našoj najvažnijoj kulturnoj instituciji koja je puno više od toga i koja privlači puno turista iz čitavog svijeta i na najbolji način svjedoči o nama, a uređenje botaničke bašte će vjerujem donijeti dodatnu vrijednost'', izjavila je Pozder.

Na poziv kapitalnog transfera je pristigao značaj broj aplikacija, čak njih 160 na tri programa. Njih 77 nije zadovoljilo formalno-pravne uslove. Najčešći razlozi za odbacivanje aplikacija bili su način uvezivanja i/ili neovjerene izjave na način definisan pozivom, nepotpuna dokumentacija ili prijava aplikanta na pogrešan program. U Ministarstvu ističu da žele ohrabriti buduće potencijalne aplikante, u pozivima koji će biti raspisani naredne godine, da pozovu i otvorenu telefonsku liniju, na kojoj zaposlenici Ministarstva odgovaraju na upite i nedoumice aplikanata, a kako bi se broj ovakvih odbačenih aplikacija sveo na minimum. Od 83 uredne aplikacije na kapitalnom transferu, veliki broj aplikanata izrazio je potrebu za rekonstrukcijom i proširenjem kapaciteta smještajnih i ugostiteljskih objekata. Ove godine ovakvi zahtjevi nisu uobzireni, budući da FMOIT ima otvorenu kreditnu liniju beskamatnih kredita koje realizira u saradnji s Razvojnom bankom Federacije BiH, navode iz Ministarstva.

Ministrica Pozder ističe: „U konačnici, raduje nas veliki broj prijava aplikanata i dobrih, dobro pripremljenih projektnih prijedloga. Svjesni smo da je među aplikantima kojima na ovom pozivu nisu dodijeljena finansijska sredstva bilo onih čiji su projekti vrlo uspješni te ćemo i dalje raditi na povećanju budžeta kako bismo naredne godine bili u prilici podržati još veći broj projekata. Iznimno mi je drago da možemo podržati projekte poput 'e387' – unaprjeđenje održivog turizma kroz uspostavu servisne i digitalne infrastrukture za e mobilnosti u Sarajevu, da su dobre projekte pripremili za uređenje objekata u kompleksu 'Muška voda' iz Kladnja. Između ostalih, s načelnikom Ilijaša Akifom Fazlićem potpisala sam ugovor za projekat revitalizacija historijskog područja Stari grad Dubrovnik, s predstavnicima Grada Stoca za projekat rekonstrukcije, sanacije i adaptacije objekta buduće Gradske vijećnice te gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić o projektu sanacije, restauracije i kolorističke obnove fasada objekata u ulici Zelenih beretki, s direktorom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Strajom Krsmanovićem, za unaprjeđenje i modernizaciju izložbenih prostora u ovoj važnoj instituciji koja je i turistički magnet itd. Među dodijeljenim sredstvima su i projekti u Travniku, Mostaru, Ljubuškom, Neumu, Kupresu, Konjicu. Uz uspješnu implementaciju projekata, vjerujem da ćemo imati još bolju turističku sezonu.“

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizam su saopštili da je na drugi Javni poziv, Tekući transfer za razvoj turizma, pristigla ukupno 361 aplikacija, koje su još u obradi i čiji će rezultati biti objavljeni u narednom periodu.