Ministrica Nasiha Pozder sa saradnicima u radnoj posjeti u Banja Luci

Ministrica Nasiha Pozder sa saradnicima u radnoj posjeti u Banja Luci

Sub, 08. Jul. 2023.


Na prvoj zajedničkoj sjednici vlada FBiH i RS dogovoreni su i koordinacijski, radni sastanci resornih ministara. Ministrica Nasiha Pozder jučer je sa saradnicama, pomoćnicom za turizam Faridom Cikotić, te Injom Hadžialić-Bubalo šeficom odsjeka u sektoru turizma i savjetnicom za okoliš Lejlom Arnautović boravila u Banja Luci. Posjeta Banja Luci imala je radni karakter. Na sastancima s ministrom trgovine i turizma Denisom Šulićem i ministrom prostornog uređenja, građenja i ekologije Bojanom Vipotnikom i njihovim radnim timovima otvoreno je više tema. Potvrđeno je opredjeljenje za zajedničku promociju naših prirodnih i kulturnih bogatstava, razmijenjena su iskustva i rješenja koja su nužna za suzbijanje sive ekonomije u turizmu. Izražena je spremnost da se zajednički, poštujući ustavne nadležnosti entiteta radi na unapređenju uslova rada i poslovanja u sektoru turizma te promociji RS i FBiH, tj. BiH u cijelosti kao poželjne turističke destinacije na međunarodnom tržištu.
Dugo čekano ratificiranje Protokola o registrima ispuštanja i prijenosa onečišćujućih tvari uskoro bi moglo biti završeno, a rješavanje zbrinjavanja mulja, Trgovska gora, upravljanje otpadom, pitanja su o kojima također imamo konsenzus.
Dogovoren je nastavak koordinacije u pitanjima zaštite naše prirode te naredni koraci i dinamika kod usklađivanja propisa u oblastima za koje su zadužena ova resorna ministarstva.