Ministrica Đurić uručila okolišnu dozvolu Global Ispat koksnoj industriji iz Lukavca

Ministrica Đurić uručila okolišnu dozvolu Global Ispat koksnoj industriji iz  Lukavca

Sub, 28. Jan. 2012.


Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić boravila je jučer u službenoj posjeti općini Lukavac. U pratnji svojih savjetnika te Željka Knežičeka, ministra industrije, energet...

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić boravila je jučer u službenoj posjeti općini Lukavac. U pratnji svojih savjetnika te Željka Knežičeka, ministra industrije, energetike i rudarstva Vlade Tuzlanske županije, Ministrica Đurić obišla je industrijsko postrojenje za proizvodnju koksa, kemijskih proizvoda i energije „Global Ispat koksnu industriju“ d.o.o. Lukavac, kojima je uručila i okolišnu dozvolu.
Izražavajući zadovoljstvo susretom, te ističući važnost i značaj uručenja ovoga dokumenta , ministrica Đurić kazala je kako je okolišna dozvola koja je utemeljena na modernim europskim standardima i procedurama zaista korak naprijed za Ministarstvo kada je u pitanju implementacija IPPC Direktive i EU standarda u naše zakonodavstvo. – Okolišna dozvola najvažniji je instrument kojom se tretiraju svi utjecaji koje pogoni i postrojenja, odnosno aktivnosti uglavnom gospodarskih subjekata imaju na pojedine segmente okoliša i okoliš u cjelini-istaknula je ministrica Đurić.
U sklopu projekta podrške implementacije IPPC Direktive u BiH, potpisan je Memorandum o sporazumijevanju između Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Gikila i Safege-grupacije,gdje je Gikil izabran kao Pilot projekt za izdavanje integralne okolišne dozvole u Federaciji BiH, koja bi trebala biti jednostavnija i preglednija kako za inspekcije tako i za javnost.
Pravnim institutom zvanim okolišna dozvola, svojim instrumentarijem u formi odredbi u Zakonu i provedbenim propisima preventivno djeluje na prekomjerna zagađivanja utvrđena graničnim vrijednostima parametara zagađivanja okoliša i doprinosi njegovom očuvanju, zaštita zdravlja ljudi i očuvanje cjelokupnog živog svijeta.
Izražavajući zahvalnost kako Federalnom ministarstvui okoliša i turizma tako i ministrici Đurić osobno na nesebičnoj potpori, zamjenik direktora tvrtke Gikil g Faik Buševac upoznao je sve prisutne sa planovima tvrtke, te projektima unaprijeđenja proizvodnje ali i zaštite okoliša u proizvodnji kako visoko kvalitetno ocijenjenog koksa, tako i internog snadbdjevanja električnom energijom prema državnoj mreži te naglasio da će i dalje svojim radom raditi na unaprijeđenju cijele BiH.