Ministrica Đurić u službenom posjetu Orašju

Ministrica Đurić u službenom posjetu Orašju

Uto, 11. Jun. 2013.


Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, jučer je boravila u službenoj posjeti općini Orašje. Razlog posjeta bio je radni sastanak sa načelnicima općina Orašje...

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, jučer je boravila u službenoj posjeti općini Orašje.
Razlog posjeta bio je radni sastanak sa načelnicima općina Orašje,Domaljevac Šamac,Odžak, Gradačac, Srebrenik i Pelagićevo i gradonačelnikom Distrikta Brčko o uspostavljanju regionalnog centra za upravljanje otpadom za tu regiju.
Radi se o projektu o suvremenom i zajedničkom upravljanju otpadom na razini nekoliko općina iz regije, planiranim u Federalnom planu upravljanja otpadom, koji prema Zakonu o upravljanju otpadom, predstavlja provedbeni dokument Strategije upravljanja otpadom FBiH 2008-2018 , a financiran od strane Svjetske banke.
Njegov je osnovni cilj uspostava integralnog sustava upravljanja otpadom, odnosno identificiranje trenutnog stanja u sferi prikupljanja, odlaganja i tretmana otpada, te definiranje, na osnovu budućih potreba, potrebnih pravnih i infrastrukturnih zahtjeva/kapaciteta za dostizanje Strategijom postavljenih ciljeva. On, stoga, daje detaljne smjernice za rješavanje problema upravljanja otpadom kroz zatvaranje postojećih nesanitarnih općinskih odlagališta otpada, otvaranje regionalnih centara za upravljanje otpadom čija je glavna infrastrukturna komponenta odlagalište neopasnog otpada i ekonomsko opravdano izdvajanje sekundarnih sirovina iz otpada.
Sredstva za njegovo implementiranje planirana su u Dokumentu okvirnog proračuna/budžeta (DOB) za period 2012-2014 godine, a drugi izvor financiranja predstavlja Fond za zaštitu okoliša, posebno za saniranje, poticanje izbjegavanja i smanjivanja nastajanja otpada, te iskorištavanje vrijednih svojstava i obrade otpada.
Za osiguranje sveukupno potrebnog iznosa za realizaciju Federalnog plana upravljanja otpadom od 456,6 miliona KM koristit će se i drugi izvori financiranja, kao što su sredstva kredita razvojnih banaka, Svjetske banke, EU fondova (IPA) i sredstva iz međunarodne bilateralne i multilateralne suradnje.
Na sastanku je dogovoreno da će do petka, 14.lipnja 2013.g. svi zainteresirani načelnici u ime svojih općina na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma poslati pismo namjere.