Ministrica Đurić u službenoj posjeti Republici Albaniji

Ministrica Đurić u službenoj posjeti  Republici Albaniji

Pet, 27. Maj. 2011.


Federalna ministrica okoliša i turizma , Branka Đurić, boravila je dvodnevnoj posjeti Republici Albaniji. Inače za ministricu Đurić ovo je prva službena posjeta izvan granica BiH, po pre...

Federalna ministrica okoliša i turizma , Branka Đurić, boravila je dvodnevnoj posjeti Republici Albaniji. Inače za ministricu Đurić ovo je prva službena posjeta izvan granica BiH, po preuzimanju svoje dužnosti na mjesto Ministrice okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, a u Albaniju je došla na poziv Veleposlanika Albanije u BiH, NJ.E. Flamura Gashia, koji je od 23.do 26.svibnja za turističke operatere i medije organizirao studijsko i turističko putovanje, u službi promocije turizma i povezivanja ovih dviju prijateljskih država.
Tijekom posjete Republici Albaniji, ministrica Đurić iskoristila je prigodu i susresti se sa premijerom Republike Albanije prof.dr. Saliem Berishom, ministrom vanjskih poslova Edmondom Haxinastom te ministrom okoliša, šumarstva i vodnog područja republike Albanije, Fatmirom Mediumom, ministricom kulture, turizma, sporta i mladeži, Suzanom Turko kao i predstavnicima lokalne vlasti.
U dužem otvorenom razgovoru, sugovornici su se složili kako je u Albaniji , kao i Bosni i Hercegovini turizam najperspektivnija gospodarska grana, te da je pred ovim dvjema državama svijetla turistička budućnost.- Zaista imamo nešto s čim se možemo pohvaliti i na što možemo biti ponosni. I Albanija kao i BiH između ostalog imaju značajne potencijale za razvoj kvalitetnih turističkih proizvoda. Naš izdašan ekološki još uvijek visoko vrijedan prostor, bogata kulturno povijesna baština i suživot kultura, izlazak na Jadransko more, ostvaruju mogućnosti za razvoj kvalitetne i prepoznatljive turističke ponude. Nas veže i datum ukidanja viza za ulazak u EU, a politika ukidanja viznog režima svakako puno znači kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za unaprjeđenje i daljnji razvoj turizma.

-Ova posjeta i ovo studijsko i turističko putovanje, je zaista idealna prilika da se upoznaju sve ljepote kako prirodne tako i kulturno povijesne, ove zemlje kao i cjelokupna turistička ponuda, te je ovo idealan način da se približi potencijalnim potrošačima, odnosno turistima, ali i prilika da naše dvije prijateljske zemlje još više ojačaju bilateralne odnose, kazala je ministrica Đurić.