Ministrica Đurić razgovarala sa načelnikom općine Maglaj

Ministrica Đurić razgovarala sa načelnikom općine Maglaj

Uto, 17. Jan. 2012.


 Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH , Branka Đurić, primila je danas u radni posjet u Sarajevu načelnika općine Maglaj, g. Mehmeda Mustabašić. Tema sastanka ...

 Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH , Branka Đurić, primila je danas u radni posjet u Sarajevu načelnika općine Maglaj, g. Mehmeda Mustabašić. Tema sastanka na kojem su uz ministricu Đurić i načelnika Mustabašića nazočili i pomoćnik ministrice za okoliš Mehmed Cero, šef ureda Tomislav Lukić, te pomoćnik načelnika za urbanizam, geodetske i imovinsko-upravne poslove Fuad Hajrulahović , bila je izgradnja kotlovnice na ekološki prihvatljivo gorivo- biomasu u toj Općini, čiju izgradnju sufinancira Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Ovaj projekt na kojem se intenzivno radi već nekoliko godina, početak je realizacije CDM - Clean Development Mechanism projekata,koji su u skladu sa Poslovnikom o radu ovlaštenog tijela (DNA BiH) za provođenje projekata mehanizama čistog razvoja Kyoto protokola Okvirne Konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime u Bosni i Hercegovini.
Na takav način, prema odredbama međunarodnog Kyoto protokola, visokoindustrijalizirane države obavezale su se na smanjenje stakleničkih plinova a to se najčešće odvija tako što visokorazvijene države na međunarodnim burzama kupuju CDM-ove, odnosno CDM projekti omogućavaju razvijenim zemljama da dio svojih obaveza na smanjenju emisije stakleničkih plinova realiziraju u zemljama u razvoju koje se pristupile Protokolu, ali nemaju obaveza za smanjenjem u prvom periodu (2008 – 2012. godina).
Tako će Federalno ministarstvo okoliša i turizma, sufinancirajući projekt izgradnje kotlovnice u ovoj Općini, pomoći ne samo u borbi smanjenja stakleničkih plinova, već i upoznati javnost sa mogućnostima grijanja na obnovljiv izvor energije – biomasu, čime će se pridonijeti uštedi električne energije, povećati energetska učinkovitost, kao i primjenjivati obnovljivi izvori energije u većoj mjeri.
Ministrica Đurić kazala je da iako ekološki prihvatljiva rješenja u pravilu više koštaju, na dugoročnoj osnovi se puno više isplate. – Svakako da FMOIT svim svojim aktivnostima želi osigurati zdrav i čist okoliš građanima u BiH. Ovo je prvi projekt koji nudi održivi sustav upravljanja, a uz to povećanu energetsku učinkovitost. Istina je također da se ovakvi projekti ne mogu realizirati preko noći,kao ni postići odmah vrhunski rezultati, ali dugoročno gledano, važno je raditi na projektima koji će očuvati što zdraviji okoliš i te osigurati budućim genaracijama isti, kazala je ministrica Đurić.
Sudjelujući nedavno u Bruxellesu na konferenciji gradonačelnika europskih gradova o smanjenju emisije CO2 do 2020. godine za najmanje 20% (Covenant of Mayors Initiative), načelnik Mustabašić, izrazio je zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma prepoznalo značaj i važnost potpore ovakvim projektima, te osiguralo sredstava kojim će nakon izgradnje jedne ovakve ekološki prohvatljive mini toplane radom doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena, klimatskim ciljevima EU, kako bi stvorili bolje životne uvjete kako za građane Bosne i Hercegovine tako i za europske građane