Ministrica Đurić razgovarala s veleposlanikom Republike Slovačke

Ministrica Đurić razgovarala s veleposlanikom Republike Slovačke

Čet, 16. Feb. 2012.


Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, primila je danas u Sarajevu u radni posjet veleposlanika Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini NJ.E. Miroslava Mojžita. U srdačnom...

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, primila je danas u Sarajevu u radni posjet veleposlanika Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini NJ.E. Miroslava Mojžita.
U srdačnom i prijateljskom ozračju ministrica Đurić i veleposlank Mojžita razmijenili su mišljenja o svim bitnim pitanjima međusobne suradnje dviju prijateljskih zemalja te naglasili zadovoljstvo susretom kao i dosadašnjom vrlo uspješnom suradnjom te vjerom u njezin uspješan nastavak.
U dužem otvorenom razgovoru ponajviše je bilo riječi o pitanjima zaštite okoliša i upravljanja otpadom,kao i EU pretpristupnim procesima i iskustvima Republike Slovačke s pretpristupnim instrumentima pomoći u okviru IPA fondova, a što će također biti tema razgovora početkom ožujka, kada će Izaslanstvo BiH na čelu sa sa ministricom Đurić boraviti u službenom posjetu Republici Slovačkoj.
Ministrica Đurić iskoristila je prigodu upoznati veleposlanika Mojžita s velikim naporima koje je Federacija BiH uložila u usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije i provođenjem obveza iz nedavno usvojene Strategije zaštite okoliša u F BiH s Akcijskim planom, kao i Federalnim Planom upravljanja otpadom.
Izražavajući zadovoljstvo susretom s ministricom Đurić, veleposlanik Republike Slovačke izrazio je nadu u nastavak uspješne suradnje i skori ulazak slovačkih tvrtki na bosanskohercegovačko tržište za unaprjeđenje sektora okoliša, te projekata koji su vezani za područje upravljanja otadom.- Zemlje Višegradske skupine, kojoj priprada i Republika Slovačka nude svoju pomoć i nedavno stečeno iskustvo u izradi i provedbi strategija integracije, uključujući učinkovito korištenje predprijamnih fondova koje daje EU, što se iskreno nadamo da će pomoći ka osiguranju održivog razvoja u vašoj zemlji -kazao je veleposlanik Mojžita.
Ministrica Đurić zahvalila se veleposlaniku Mojžiti na posjetu ali i svemu dosad učinjenom za Bosnu i Hercegovinu, te naglasila da uz prijateljske države poput Republike Slovačke, sigurno da će iskustva i mogućnost ulaganja u zaštitu okoliša, kao i pomoć pri provedbi reformi koje traži EU pomoći Bosni i Hercegovini da postignemo naš konačni i strateški cilj a to je održiv razvoj kako na području zaštite okoliša, i upravljanja otpadom tako i u turizmu.