Ministrica Đurić primila predstavnike Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović”

Ministrica Đurić primila predstavnike Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović”

Sri, 26. Mar. 2014.


 Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić sa svojim suradnicima primila je predstavnike Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” iz Zenice. Pored direktor...

 Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić sa svojim suradnicima primila je predstavnike Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” iz Zenice. Pored direktora Milenka Rimca, sastanku su prisustvovali I njegovi suradnici iz Zavoda za zaštitu i ekologiju; Halim Prcanović, Mirnes Duraković i Sanela Beganović. Sastanku je nazočio i Edin Terzić, Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija ZE DO Kantona u ostavci.
Prezentirana su dva veoma interesantna i značajna projekta iz oblasti zaštite okoliša, koje provodi metalurški institut.
Prvi projekat se realizuje uz finansijsku potporu ZE DO kantona i odnosi se na uspostavu Centra za monitoring okoliša na području ZE DO Kantona.
Centar će se sastojati od laboratorija za kalibraciju mjerila kvaliteta zraka za emisiju i mjerila za emisiju polutanata u zrak, informaciono tehničkog centar za prikupljanje, obradu i validaciju podataka o zagađenosti okoline, te ispitnog laboratorija za mjerila emisije i imisije polutanata u zrak.
Drugi, veoma interesantan i pionirski projekat se odnosio na remedijaciju zemljišta kontaminiranog teškim metalima. Testiranje je rađeno na zemljištu, koje se nalazi u neposrednoj blizini firme ArcelorMittal. Projekat bioremedijacije tla, korištenjem preparata izrađenih od smeđe morske alge, pokazao je izuzetne rezultate glede smanjivanja udjela teških metala. Metalurški institut je projekat remedijacije realizirao sopstvenim sredstvima sa namjerom da se nakon testiranje u laboratorijskim uvjetima aktivnosti realiziraju na terenu.
Ministrica Branka Đurić sa svojim suradnicima je iskazala veliko zadovoljstvo prezentiranim projekatima. Projekat remedijacije devastiranog zemljišta je pobudio posebnu pažnju, sa stanovišta jednostavnosti i niske cijene primjene.