Ministrica Đurić posjetila Maglaj

Ministrica Đurić posjetila Maglaj

Ned, 15. Jun. 2014.


Danas je ministrica Đurić u pratnji svojih suradnika posjetila Općinu Maglaj. Cilj ove posjete je utvrditi u kojoj mjeri se odvijaju radovi na uklanjanju komunalnog i svih drugih vrsta otpada koji ...

Danas je ministrica Đurić u pratnji svojih suradnika posjetila Općinu Maglaj. Cilj ove posjete je utvrditi u kojoj mjeri se odvijaju radovi na uklanjanju komunalnog i svih drugih vrsta otpada koji je nastao poplavama koje su protekli mjesec teško pogodile ovu općinu. Federalno ministarstvo u suradnji sa kriznim stožerom pokrenulo je cijeli niz aktivnosti kako bi se umanjile posljedice poplava, a   otpad koji je ovom prilikom nastao zbrinuti na najbolji mogući način. Za vrijeme poplava u Maglaju je bilo potopljeno gotovo 1500 kuća i stanova, oko 300 gospodarskih objekata, a na klizištima je oštećeno ili posve uništeno oko 90 stambenih objekata. Uz sve ovo poplavljena je tvornica Natron Hayat Maglaj koja je jedan od generatora gospodarske aktivnosti u regiji. U poplavljenim objektima gotovo sve stvari su postale komunalni otpad.

Do danas je oko 50% radova na uklanjanju otpada završeno, međutim predstoji ogroman posao selekcije i odvoza otpada u Centar za gospodarenje otpadom Mošćanica. Federalno ministarstvo okoliša i turizma osiguralo je nekoliko strojeva za utovar i prijevoz otpada, organizira i financira prijevoz i odlaganje komunalnog otpada u skladu sa mogućim tehničkim rješenjima, te osigurava posebne strojeve namijenjene dezinfekciji škola, vrtića i zdravstvenih ustanova. Uz sve ovo osigurano je specijalno vozilo za uklanjanje tekućeg otpada.
 

-Sav napor koji ulaže Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i naše ministarstvo sa mnom na čelu je dobilo punu dimenziju u suradnji sa lokalnom zajednicom. Mislim da je odrađen veliki dio posla, ali nas zaista čeka još mnogo aktivnosti kako bi Maglaj doveli u stanje kakvo je bilo prije ove katastrofe. Aktivnosti koje smo poduzeli odvijaju se u skladu sa planom koji provodimo sa lokalnom i regionalnom zajednicom. Nastavljamo sa našim djelovanjem, nismo i nećemo ostaviti naše građane bez podrške, a probleme koji se eventualno pojave riješit ćemo zajedno, izjavila je ministrica Đurić tijekom posjete Općini Maglaj.