Ministrica Đurić otvorila 11.EKO BIS

Ministrica Đurić otvorila 11.EKO BIS

Pet, 13. Sep. 2013.


  Na gradskom trgu u Bihaću, u organizaciji Privredne komore USK, danas je svečano otvoren 11.međunarodni ekološki sajama EKOBIS 2013. Ove godine sajam se održava na oko 10.000 m2 otvo...

 

Na gradskom trgu u Bihaću, u organizaciji Privredne komore USK, danas je svečano otvoren 11.međunarodni ekološki sajama EKOBIS 2013. Ove godine sajam se održava na oko 10.000 m2 otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora na Gradskoj otoci. Na njemu će se predstaviti oko 280 izlagača iz BiH i 15 zemalja. Sajam je svečanim govorom ove godine otvorila Branka Đurić, ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
Sajam EKOBIS pokrenut je 2003. godine, nalazeći uporište u postojećim resursima ovog područja i viziji budućeg razvoja. On predstavlja unikatnu, međunarodnu, poslovnu manifestaciju sajamskog, selektivnog karaktera, vezanu za okolišno prihvatljive tehnologije uopće. Pored klasičnog, sajamskog dijela, koji ima izložbeno – prodajni karakter, u kojem se u proteklih 10 godina predstavilo preko 1500 izlagača iz 15 zemalja, EKOBIS je prepoznatljiv po tome što se uz svaku priredbu organiziraju i bogati edukacijski programi – okrugli stolovi, stručni skupovi, prezentacije i promocije firmi, proizvoda i projekata, poslovni susreti privrednika, ekološke akcije, dječje ekološke radionice, gastro-festival, kulturno-umjetnički i sportsko-rekreacijski sadržaji i dr. Do sada je realizirano preko 260 ovakvih sadržaja, a sajam je posjetilo preko 100 000 posjetioca.
“Razvoj zelenih tehnologija i jačanje procesa zaštite okoliša, otvara put ka cilju našega ministarstva koji je: Turizam vrlo skoro mora postati vodeća privredna grana I temelj zdravoga razvoja naše Bosne I Hercegovine”, između ostalog je rekla u nadahnutom govoru na otvorenju 11.međunarodnog ekološkog sajama EKOBIS 2013 ministrica Branka Đurić.

Ured ministrice