Ministrica Đurić na svečanosti potpisivanja Sarajevske deklaracije i Povelje MediverCities

Ministrica Đurić na svečanosti potpisivanja Sarajevske deklaracije i Povelje MediverCities

Pet, 17. Maj. 2013.


Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, sudjelovala je danas na svečanosti potpisivanja Sarajevske deklaracije i Povelje MediverCities, koja je rezultat Međunarodne konferenci...

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, sudjelovala je danas na svečanosti potpisivanja Sarajevske deklaracije i Povelje MediverCities, koja je rezultat Međunarodne konferencije mediteranskih gradova – MediverCities pod nazivom «Od ekološkog urbanog planiranja do upravljanja biološkom raznolikosti na Mediteranu – subnacionalna suradnja i razmjena znanja», koja se od 15.-17.05. održavala u hotelu Europa u Sarajevu.
Konferencija je inače organizirana od strane Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, ICLEI - Lokalne uprave za održivost, Tajništva Konvencije o biološkoj raznolikosti i grada Montpelliera u Francuskoj, koji će biti sljedeći domaćini ovoga Projekta iduće godine.
"MediverCities" je mreža s ciljem olakšavanja lokalne provedbe Nacionalnih strategija biološke raznolikosti, i akcijskih planova i drugih međunarodnih i regionalnih sporazuma vezanih za zaštitu, očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti. Na primjer, MediverCities planira surađivati s Mediteranskim akcionim planom, kako bi se olakšala provedba Barcelonske konvencije o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja.
Područje Mediterana ima značajna prirodna bogatstva i prepoznato je kao jedan od svjetskih “područja biodiverziteta”. Ova biološka raznolikost je osnova za snabdijevanje robama i uslugama za ljudsku dobrobit, pa se mora adekvatno zaštititi i njime se mora održivo upravljati. Lokalne i podnacionalne vlade imaju važne nadležnosti za upravljanje biološkom raznolikosti i moraju dati kritičan doprinos implementaciji Strateškog plana za CBD i za postizanje njegovih ciljeva biološke raznolikosti.
Obraćajući se svim prisutnima, ministrica Đurić naglasila je da Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao NFP Konvencije o biološkoj raznolikosti, čiji smo potpisnici od 2002.g., u potpunosti podržava sve aktivnosti Medivercities projekta, te naglasila važnost održavanja ove Konferencije, na kojoj su svi sudionici imali prigodu razmijeniti mišljenja te pozitivna iskustva, kako bi što kvalitetnije nastavili raditi na aktivnostima i ulaganju zajedničkih napora da u skladu sa globalnim Strateškim planom za zaštitu biološke raznolikosti (za period 2011-2020) se približimo i ostvarenju tzv.Aichi ciljevima , odnosno da unaprijedimo znanje za što bolje očuvanje, zaštitu i održivo korištenje naše biološke raznolikosti.