Ministrica Đurić na Samitu regije Crnoga mora i Međunarodnom sajmu turizma EMITT 2013 u Istanbulu

 Ministrica Đurić na Samitu regije Crnoga mora i Međunarodnom sajmu turizma EMITT 2013 u Istanbulu

Sri, 23. Jan. 2013.


Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, ovih dana boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj. Na poziv ministra kulture i turizma Republike Turske, Ertugrula Gunaya, ministr...

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, ovih dana boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj. Na poziv ministra kulture i turizma Republike Turske, Ertugrula Gunaya, ministrica Đurić jučer je nazočila Međunarodnom samitu ekonomske suradnje crnomorske regije- „Uloga turizma u ekonomskom razvoju regije Crnoga mora i njegova održivost“, dok će danas sudjelovati na svečanoj ceremoniji otvaranja Međunarodnog sajma turizma-EMITT 2013 koji se od 24.-27.siječnja održava u Istanbulu, a na kojem se po prvi put službeno predstavlja i Bosna i Hercegovina.
Jučerašnjem samitu, koji se tradicionalno održava već dva desetljeća, sudjelovalo je 9 ministara turizma, i to iz Turske, Armenije, Uzbekistana, Moldavije, Albanije, Gruzije, Rumunjske, Bugarske i Bosne i Hercegovine, a glavna je tema bila razvoj održivog turizma, promicanje dijaloga, razmjene znanja i najbolje prakse među zemljama sudionicama.
Svi nazočni na samitu, složili su se da turistički sektor igra važnu ulogu u povećanju zaposlenosti, kao što ima i kapacitet ubrzanja stvaranja novih radnih mjesta,te je postojan u poticanju globalnog gospodarstva koji smanjuje siromaštvo, i predstavlja izravan doprinos od 9% globalnog BDP-a, s doprinosom od 8,7% zaposlenja.

U svom obraćanju, ministrica Đurić zahvalila se Republici Turskoj i ministru Gunayu na nesebičnoj potpori koju pružaju turističkom sektoru Bosne i Hercegovine, te naglasila da je upravo zajednička suradnja i razmjena iskustava ono što svakoj državi, u turističkom razvoju, jedino može donijeti uspješnije rezultate, pogotovo kada je riječ o promociji regije na dalekom azijskom tržištu, poput Kine, Indije i Japana, a za koje su, zemlje upravo okupljene na ovom samitu, nove neistražene destinacije.
U otvorenom razgovoru i prezentacijama koje su svi ministri iznijeli pojedinačno, zaključeno je da je potrebno donijeti regionalni turistički program kojim će se učinkovitije koristiti resursi u crnomorskoj regiji i izbjegavati svi negativni utjecaji na okoliš, što će doprinijeti progresivnijoj transformaciji upravljanja zelenom ekonomijom, te će se raditi na olakšavanju i boljem i slobodnijem kretanju turista kroz pojednostavljivanje procedure viznoga režima, ali i poboljšanju regionalne suradnje u zračnom prometu, prvenstveno misleći na uvođenje većeg broja redovnih linija i čarter letova između destinacija u regiji, obzirom da je zračni promet i prijevoz od značajne uloge u promicanju održivog turizma, ulaganja i trgovine.
Nakon današnje svečane ceremonije otvaranja Međunarodnog sajma turizma –EMITT 2013, ministrica Đurić, posjetit će i štand bh turističkog sektora, koji se ove godine službeno i po prvi puta predstavlja na ovom respektabilnom sajmu turizma, te će kao i na ATM sajmu u Dubaiu, i na Međunarodnom sajmu turizma u Izmiru pružiti potporu našim turističkim i ugostiteljskim djelatnicima.