Ministrica Đurić na Međunarodnom sajmu turizma u Izmiru

 Ministrica Đurić na Međunarodnom sajmu turizma u Izmiru

Čet, 06. Dec. 2012.


Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, sudjelovala je danas na svečanom otvaranju Međunarodnog sajma turizma u Izmiru, koji se u organizaciji TURSA ( Turskog udruženja turis...

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, sudjelovala je danas na svečanom otvaranju Međunarodnog sajma turizma u Izmiru, koji se u organizaciji TURSA ( Turskog udruženja turističkih agencija) i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma, održava na prostoru Izmir međunarodnog sajma (IEF) od 6.-9.12.2012.  
Na poziv predstavnika Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i putničke agencije M97 iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina se ove godine po prvi puta službeno predstavlja na ovom važnom međunarodnom sajmu.
Suradnja ova dva ministarstva koja je započela na Međunarodnom sajmu turizma ATM 2012 u Dubaiu, a nastavljena međusobnim službenim posjetama izaslanstava, nastavit će se i sredinom siječnja 2013.godine, kada će bh.gospodarstvenici sudjelovati na Investicijskoj Konferenciji u Turskoj, gdje će glavna tema biti samoodrživost bh.zimskog turizma.
Dogovoreno je i formiranje dviju Radnih grupa za promociju i za investicije, gdje će 40.godišnje iskustvo Republike Turske uveliko pomoći daljnjem razvoju turizma naše zemlje, a kroz edukaciju kako uposlenika Ministarstva tako i cijeloga turističko-ugostiteljskog sektora, i organizaciju investicijske konferencije u Ankari, te podrškom promocije BiH turizma putem Turkish Airlinesa i promocijom na sajmovima turizma u Ankari i Izmiru, cilj je što veći broj turskih građana animirati i privući u Bosnu i Hercegovinu.
Također je dogovorena i edukacija bh hotelijera, kako bi se unaprijedila i hotelijerska ponuda u BiH, te ista uskladila sa europskim i svjetskim standardima.

Tijekom današnjeg dana, ministrica Đurić, susrela se na BiH štandu i sa ministrom kulture i turizma Republike Turske g. Ertugrulom Gunayom. Ističući zadovoljstvo susretom, u nazočnosti Počasnoga konzula BiH, g. Kemala Baysaka, generalnog konzula BiH u Istambulu, g. Hrvoja Kante, te mnogobrojnih predstavnika medija, ministrica Đurić zahvalila se ministru Gunayu na nesebičnoj potpori, koju Ministarstvo kulture i turizma pruža Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, ali i cijelom turističkom sektoru BiH, te istaknula kako se nada da će već iduće godine na ovom istom
mjestu s ponosom podijeliti sa turskom javnosti podatke da se Republika Turska sa ovogodišnjeg visokog 2.mjesta zemalja koje posjećuju BiH, popeti i na prvo mjesto po broju dolazaka turista.
U dužem otvorenom razgovoru, sugovornici su se složili kako je u Bosni i Hercegovini turizam najperspektivnija gospodarska grana, te da je pred ovom državom svijetla turistička budućnost.
-Bosna i Hercegovina ima izvrsne predispozicije za pozicioniranje na turističkom tržištu, a iskustva naših prijatelja iz Turske sigurno će nam pomoći da to i ostvarimo te da našoj zemlji damo mjesto na turističkoj karti Europe koje joj i pripada, kazala je ministrica Đurić.