Ministrica Đurić i ministar Radivojević primili osnivača Fondacije Arheološkog parka

Ministrica Đurić i ministar Radivojević primili osnivača Fondacije Arheološkog parka

Uto, 31. Jan. 2012.


Branka Đurić, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, i Desnica Radivojević, dopremijer FBiH i ministar prostornog uređenja  primili su danas u radni posjet u Sarajevu, o...

Branka Đurić, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, i Desnica Radivojević, dopremijer FBiH i ministar prostornog uređenja  primili su danas u radni posjet u Sarajevu, osnivača Fondacije Arheološkog parka:Bosanka piramida sunca, i voditelja projekta istraživanja Bosanske doline piramida , dr.Semira Osmanagića, Ahmeda Bosnića, predsjednika UO Fondacije i Mahira Hadžiahmetovića.
Razlog današnjeg susreta bio je upoznavanje ministrice Đurić I ministra Radivojevića o aktivnostima koje u posljednje vrijeme intenzivno provodi Fondacija Arheološkog parka:Bosanka piramida sunca, na čelu sa dr.Osmanagićem, oko istraživanja bosanskih piramida, koje imaju značajan utjecaj na razvoj kako bosankohercegovačke turističke ponude, tako i kulturno-povijesne baštine, te o unaprijeđenju turističke infrastrukture Visočkoga kraja.
-Ovaj već sada svjetski fenomen, koji privlači toliko turista iz cijeloga svijeta, svakako da ima potporu Ministarstva okoliša i turizma. Mi ćemo i dalje raditi na tome da projekti poput ovoga zažive,i postanu prepoznatljiva atrakcija kako u Bosni iHercegovini tako i šire, kazala je ministrica Đurić.- Potrebno je uključiti sve relevantne institucije, te zajedničkim snagama omogućiti da se kroz ovakve projekte osnaži turistička ponuda naše zemlje.
Istraživanja koja su započeta 2005.g. kada je antropolog dr.Semir Osmanagić postavio hipotezu o postojanju kompleksa piramida I mreže podzemnih tunela, a nastavljena 2006.formiranjem neprofitne Fondacije “Arheološki park”:Bosanska piramida sunca, postali su najveći svjetski arheološki projekt koji privlači desetine tisuća posjetitelja I turista u Visoko svake godine. –Izuzeno nam je drago što imamo potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Drago nam je što smo danas imali prigodu reći sve o našem projektu kako Ministrici Đurić, tako i Ministru Radivojeviću, te im se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo na nesebičnoj potpori i ukazanom povjerenju, kazao je dr.Osmanagić.