Ministrica Đapo primila u posjetu predstavnike Aarhus centra u BiH

Ministrica Đapo primila u posjetu predstavnike Aarhus centra u BiH

Sri, 22. Jun. 2016.


Ministrica Đapo susrela se danas sa predstavnicima „Aarhus centra u BiH“, Sarajevo Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH dr. Edita Đapo sa suradnicima danas je primi...

Ministrica Đapo susrela se danas sa predstavnicima „Aarhus centra u BiH“, Sarajevo

Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH dr. Edita Đapo sa suradnicima danas je primila predstavnike „Aarhus centra u BiH“. „Aarhus centar u BiH“, Sarajevo zajedno sa organizacijama civilnog društva za uspostavljanje BiH sektorskog mehanizma u oblastima okoliš, transport i energija u procesima EU integracije (SECO ETE): Centar za održivi ravoj, Brčko distrikt BiH; Centar za menadžment, razvoj i planiranje MDPi, Doboj; Centar za okolišno održivi ravoj, Sarajevo; Društvo za istraživanje i razvoj, Tuzla; Eko Element, Bugojno; Eko Most, Mostar; LIR Evolucija, Banja Luka; pokreću inicijativu za usvajanje Strategije usklađivanja propisa sa pravnom stečevinom EU u oblasti zaštite okoliša i Akcionih planova za provođenje strategije u entitetima i Brčko distriktu BiH.

Povod današnjeg sastanka bio je predstavljanje odnosne inicijative SECO grupe za zaštitu okoliša, energije i transporta čiji je cilj što brže vraćanje sektora okoliša u program korištenja pretpristupne pomoći EU – IPA II za BiH, a samim tim i ponovno korištenje izvora finansiranja ovog sektora, te ubrzavanje rješavanja nagomilanih problema u sektoru.

Ministrica Đapo je ocijenila potrebnim donošenje Strategije usklađivanja propisa sa pravnom stečevinom EU od strane nadležnih organa na nivou BiH kao i provedbenih akata navedene Strategije u entitetima i Brčko distriktu, te aktivnosti nevladinog sektora u potpunosti smatra opravdanim. U skladu sa nadležnosti ministarstva, uzet će se učešće u navedenim aktivnostima na donošenju odnosnih dokumenata.