Ministrica Đapo primila u posjetu ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS

Ministrica Đapo primila u posjetu ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS

Sri, 23. Nov. 2016.


U ponedjeljak, 21. novembra, ministrica Đapo održala je sastanak sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Čedomirom Lukićem i njegovim saradni...

U ponedjeljak, 21. novembra, ministrica Đapo održala je sastanak sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Čedomirom Lukićem i njegovim saradnicima, direktorom Fonda za zaštitu okoliša, Fuadom Čibukčićem, predstavnicima JP Rad i Svjetske banke.

Tema sastanka bila je sarajevska deponija, problemi na istoj, načini rješavanja i budući planovi.

Tokom sastanka ministar Lukić informisao je ministricu Đapo da je kantonalni premijer urgirao prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da se riješi problem nastao otvorenih iskopina, koje je ostavilo Tužilaštvo nakon provedenog i okončanog procesa ekshumacije, u kojem nisu nađeni posmrtni ostaci.

Ministrica Đapo naglasila je da se radi o ozbiljnom problemu, jer je prilikom iskopavanja narušen sistem cijevi, tako da isparava otrovni i ekspolozivni plin. Ovaj problem treba urgentno rješavati, vratiti deponiju u prvobitno stanje, nastaviti prikupljati plin i pretvarati ga u električnu energiju.

Učesnici sastanka su se usaglasili da je sarajevska deponija do unazad nekoliko godina bila primjer dobre prakse, te je nužno vratiti joj funkcionalnost i operativnost.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma implementiralo je nekoliko projekata iz EU fondova, uređeno je reciklažno dvorište i trenutno je u procesu završetka sanitarna ploha, na kojoj će se moći dodatno odlagati građevinski otpad.

Također je bilo govora i prečišćaču otpadnih voda, koji nije u funkciji zbog količine procjednih voda. Ministar Lukić informisao je ministricu Đapo da će eksperti uskoro otići u Sloveniju, kako bi izradili studiju u kojoj će se odrediti finansijska vrijednost projekta, kao i da li je bolje da se vode tretiraju na prečišćivaču ili da idu na odlaganje Butile. U studiji će se tačno odrediti vremenski termini i finansijske potrebe mogućih rješenja.