Ministrica Đapo primila predstavnike City of Art-Počitelj

Ministrica Đapo primila predstavnike City of Art-Počitelj

Čet, 03. Dec. 2015.


 Danas u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ministrica dr. Edita Đapo sastala se sa predstavnicima City of Art. U delegaciji su bili svjetski poznati umjetnik maest...

 Danas u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ministrica dr. Edita Đapo sastala se sa predstavnicima City of Art. U delegaciji su bili svjetski poznati umjetnik maestro Safet Zec, profesor Nenad Dizdarević i novinar Hamdija Karalić.
Tema razgovora je bila biser kulturne i historijske vrijednosti Bosne i Hercegovine Počitelj. Ministarstvo turizma i okoliša već dugi niz godina podržava razvoj Počitelja u čiju obnovu je do sada investirano oko 5,7 milijuna KM. Obnovljen je dobar dio starog grada, a najznačajniji radovi su napravljeni na rekonstrukciji male i velike Tabije. Uz ove značajne restauratorske radove izrađen je Master plan Počitelja te tako stvoreni uvjeti za sufinanciranje nastavka obnove iz predpristupnih fondova EU. Ostvarena je kvalitetna suradnja sa lokalnom zajednicom gdje su u procesu stvaranja sustavi kvalitetnog upravljanja Počiteljom kao turističkom destinacijom.
Predstavnicima City of Art su upoznali ministricu sa problemima sa kojima se susreću u svom svakodnevnom radu, kao i sa mjerama koje je nužno poduzeti da se uredi i obogati ponuda Počitelja. Težište problema koji su prisutni je iznalaženje financijskih sredstava za daljnju obnovu Počitelja, te rješenje infrastrukturnih problema koji u tijeku ljetnih mjeseci predstavljaju veliki problem za malobrojnu populaciju koja nastanjuje ovaj drevni grad. Uz ovo, delegacija koju je vodio maestro Zec je upoznala ministricu sa aktivnostima koje City of Art namjerava organizirati u Počitelju kako bi ovaj historijski, kulturni ali i turistički biser dodatno promovirali. Predložene su aktivnosti u stvaranju novih turističkih proizvoda povezivanjem destinacija kao što su Kravice, Međugorje, Hutovo blato pa i Neum.
U svom obraćanju ministrica Đapo je kazala da Počitelj, mjesto u kojem se susreću i ostavljaju trag dvije graditeljske tradicije, orijentalna i mediteranska, predstavlja još jedan potencijal u razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine, te da će Ministarstvo turizma i okoliša unutar svojih ovlasti, u saradnji sa ostalim institucijama nadležnim za pojedine oblasti, kao i sa lokalnom zajednicom intenzivno raditi na prevazilaženju nastalih problema, koji ne ugrožavaju turistički potencijal starog grada Počitelja, kako bi i ovaj biser postao u očima turista, nezaobilazno mjesto za posjetiti u cijeloj Bosni i Hercegovini.