Ministrica Đapo primila menadžment JP Vjetrenica

Ministrica Đapo primila menadžment JP Vjetrenica

Pon, 07. Dec. 2015.


 Sarajevo, 7.12.2015. U prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma danas je održan sastanak ministrice Đapo i predstavnika JP Vjetrenica, predvođene direktoricom Anom Soldo...

 Sarajevo, 7.12.2015.

U prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma danas je održan sastanak ministrice Đapo i predstavnika JP Vjetrenica, predvođene direktoricom Anom Soldo. U konstruktivnom razgovoru menadžment JP Vjetrenica upoznao je ministricu Đapo sa radom ustanove, koja iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate u broju posjetitelja, kao i o narednim koracima koji će se poduzeti u cilju unapređenja turističke ponude.
Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Smještena je 300 metara istočno od Zavale, na zapadnom rubu Popova polja, u općini Ravno, te je 12 kilometara udaljena od mjesta Slano na obali Jadranskog mora (Republika Hrvatska), odnosno 80 kilometara od Mostara.
Vjetrenica spada u red najznačajnijih speleoloških objekata u regiji po biološkoj raznolikosti i predstavlja primamljivu turističku atrakciju. Federalno ministarstvo je u pećinu Vjetrenica uložilo značajna financijska sredstva, koja su uveliko doprinijela uređenju pećine, kako bi privukla što veći broj turista i Vjetrenica postala nezaobilazno turističko odredište u Bosni i Hercegovini.
Ove godine Vjetrenicu je zadesila prirodna katastrofa, poplave, koja je uništila električne instalacije za osvjetljenje, te nanijela veću štetu drugim infrastrukturnim objektima. Otkazani su svi najavljeni posjeti toj špilji, što je značajno umanjilo očekivane rekordne prihode. Voda se umjesto uobičajenog smjera prema Jadranskom moru iz Velikog jezera koje je najveće podzemno jezero u svijetu, 1350 metara udaljeno od ulaza u špilju, usmjerila prema Popovu polju te poplavila veći dio Vjetrenice.
„Naše ministarstvo mora voditi brigu o prirodnim vrijednostima, a pećina Vjetrenica spada u red naših speleoloških bisera, na šta smo vrlo ponosni. Sigurno smo da ćemo zajedno sa menadžementom JP Vjetrenice i lokalnom zajednicom pronaći načine kako sanirati štete nastale ovom prirodnom pojavom, a i dalje ćemo predano raditi da Vjetrenica postane obavezno odredište domaćih i stranih turista“- izjavila je ministrica Đapo.