Ministrica Đapo primila Ambasadora Poljske u BiH

Ministrica Đapo primila Ambasadora Poljske u BiH

Pon, 18. Apr. 2016.


Ambasador Poljske u BiH posjetio Federalno Ministarstvo okoliša i turizma   Ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, dr. Edita Đapo, je sa svojim saradnicima ...

Ambasador Poljske u BiH posjetio Federalno Ministarstvo okoliša i turizma

 

Ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, dr. Edita Đapo, je sa svojim saradnicima 18. aprila 2016. godine u posjetu primila ambasadora Poljske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Andrzej Krawczyka.

Ministrica Đapo izrazila je zadovoljstvo prijateljskim i dobrim političkim i ekonomskim odnosima, koji postoje između naše dvije prijateljske zemlje.

Tokom sastanka razgovaralo se o prioritetima i planovima u oblasti okoliša, kao i turizma u narednom periodu, dosadašnjim rezultatima, kao i sa potencijalima koje imaju za dalji rast i razvoj.

Također, značajan dio razgovora posvećen je razmjenom ideja o unapređenju sektora turizma, posebno saradnji između gradova Sarajeva i Krakova, te mogućnosti održavanja Dana Sarajeva u Krakovu i Dana Krakova u Sarajevu.

Ministrica Đapo je istakla da trebamo obnoviti historijske i religijske odnose, jer Univerzitet u Krakovu i Bosnu i Hercegovinu vežu posebne veze. Naime, spomenuti Univerzitet osnovan je 1364. godine i jedan je od najstarijih univerziteta u Evropi. Sav svoj nakit, za osnivanje ovog Univerziteta, dala je kraljica Jadviga Anžuvinska, unuka bosanskoga bana Stjepana II Kotromanića. Kraljicu Jadvigu Anžuvansku je papa Ivan Pavao II, 1986. godine, proglasio blaženom.

Ambasador Poljske, naglasio je da i našeg nobelovca vežu poljske veze, jer je Ivo Andrić studirao u Krakovu, što je obilježilo njegovo stvaralaštvo.

Historijske veze su nastavljenje i tokom Austro-ugarskog perioda, kada su iz ovog carstva poslali na rad u Bosni i Hercegovini 30 eminentnih poljskih sudija.

Prema nezvaničnim podacima između 50.000 i 100.000 turista iz Poljske posjeti Bosnu i Hercegovinu svake godine.

Ministrica Đapo i ambasador Krawczyk ponovili su kako sve prethodno navedeno treba iskoristiti, u cilju povezivanja naše dvije zemlje.