Ministrica Đapo posjetila skijaške centre

Ministrica Đapo posjetila skijaške centre

Pon, 09. Nov. 2015.


Danas je Ministrica Đapo posjetila Kupres i Vlašić koji uz Bjelašnicu spadaju u najvažnije zimske skijaške destinacije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na Kupresu se sastala ...

Danas je Ministrica Đapo posjetila Kupres i Vlašić koji uz Bjelašnicu spadaju u najvažnije zimske skijaške destinacije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na Kupresu se sastala sa menadžmentom skijaškog centra Čajuša koju je predstavljao Zvonko Bagarić sa suradnicima te predstavnik Turističke zajednice Kantona/Županije broj 10 g.Jozo Ivić. U vrlo srdačnom razgovoru Bagarić je upoznao ministricu sa pripremama za novu skijašku sezonu. Pošto skijanje uvelike zavisi od vremenskih prilika, menadžment je unatrag nekoliko godina izgradio sustav vještačke proizvodnje snijega te svelo ovu prijetnju na najmanju moguću mjeru. Oprema kojom se održavaju staze je servisirana, dok je personalna popunjenost na razini prethodnih godina. Bagarić je ocijenio stanje pripremljenosti centra vrlo visokim. Predstavnici Turističke zajednice županije/kantona broj 10. istaknuli su problem nedostajućeg zakona o turističkim zajednicama koji ih dovodi u vrlo tešku situaciju u smislu obavljanja obaveza vezanih za promociju zimske turističke sezone.

U drugom dijelu radne posjete skijalištima ministrica Đapo je obišla Vlašić. Na sastanku su sudjelovali predstavnici SRC VLAŠIĆ Goran Šarić i Enes Konjalić, predstavnik EKO FIS skijaškog centra Dijana Brkan, predstavnik Hotela Blanka Bernard Hegediš, Direktor TZ SBK/Ž Miroslav Matošević, te predstavnik udruge Vlašić planet života Samer Dolovac. Najveći problem Vlašića je svakako infrastrukturne prirode jer cesta kojom se povezuje dio skijališta u Eko FIS-a prolazi preko staze SRC Vlašić. U zadnjih nekoliko godina komunalna infra struktura je značajno unaprijeđena, a očekuje se instaliranje novog vertikalnog transporta većeg kapaciteta. Poslije sastanka ministrica je obišla postojeće vučnice, postrojenje za proizvodnju vještačkog snijega te strojeve za održavanje staza, te se uvjerila u spremnost skijališta za početak sezone. „ Skijaški centri poput Kupresa i Vlašića uz Bjelašnicu predstavljaju okosnici razvoja zimskog turizma u FBiH. Stanje na skijalištima je u fazi potpune spremnosti i mogu reći da sam vrlo zadovoljna viđenim. Naše ministarstvo u sklopu svojih mogućnosti na različite načine će nastaviti davati potporu velikim naporima turističkih radnika u svim skijaškim centrima. Ne smijemo zaboraviti i nekoliko manjih skijališta kao što su Blidinje, Jajce, Busovačke staje, Rostovo, Konjuh i druge koja svaki na svoj način daje doprinos izgradnji što većeg turističkog kolača. U našoj Strategiji planinski turizma zauzima udarno mjesto, a mi ćemo u budućnosti dati prioritet razvoju ponude za aktivaciju resursa koji produžavaju sezonu. U ovih desetak dana prepoznali smo prioritete. Usvajanjem Strategije razvoja turizma i novog seta zakona o turizmu stvoriti ćemo nedostajuće elemente za korištenje ekonomskih poticaja predpristupnih fondova EU što će i skijaškim centrima omogućiti bolje funkcioniranje“, rekla je na kraju posjete ministrica dr.Edita Đapo.