Ministarstvo sufinancira Master plan razvoja turizma Vlašića

Ministarstvo sufinancira Master plan razvoja turizma Vlašića

Pet, 24. Sep. 2010.


Dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma Federacije BiH primio je danas u radni posjet ministra gospodarstva Srednjobosanske županije, Bajru Makića, s koji je potpisao Ugovor o sufinan...

Dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma Federacije BiH primio je danas u radni posjet ministra gospodarstva Srednjobosanske županije, Bajru Makića, s koji je potpisao Ugovor o sufinanciranju izrade Master plana razvoja turizma na području Vlašića. Sugovornici su se složili da je izrada ovog strateškog dokumenta od značaja ne samo za SBŽ, nego i FBiH koja svoj gospodarski razvoj želi graditi na održivom korištenju prirodnih resursa, kroz planski razvoj turizma i njemu komplementarnih gospodarskih grana.
Uz konstataciju kako ovakva suradnja stvara preduvjete za kvalitetna ulaganja u održivi razvoj, ministri Herceg i Makić složili su se kako danas ulagati u turizam i plansku zaštitu okoliša znači ulagati u zajedničku budućnost. Poseban naglasak tijekom današnjeg susreta stavljen je na projektni zadatak koji je pripremilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje i sufinancira izradu Master plana razvoja turizma na Vlašiću, dok je nositelj njegove izrade SBŽ. Ministar Herceg istaknuo je da se od ovog Master plana očekuje definiranje potrebne investicije u opću i turističku infrastrukturu odabranog područja, ali da se i dizajniraju novi turistički proizvodi povezani s mjestima u okruženju, što bi u konačnici trebalo rezultirati ekonomskim prosperitetom kroz pojačani interes investitora i novo zapošljavanje u oblasti turizma. Izražavajući zadovoljstvo današnjim susretom, ministar Makić je, iskazao i javnu potporu strateškim dokumentima Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te iskoristio prigodu zahvaliti se Ministarstvu i ministru Hercegu osobno na podršci u ime građana SBŽ i u svoje osobno ime., te izrazio nadu da će se dobra suradnja nastaviti i u budućnosti. Uspješna implementacija turističkog Master plana ovisit će ponajviše o mjeri u kojoj će nositelji turističke politike SBŽ-e biti u stanju osigurati poticajnu investicijsku klimu, transparentnost i međusobno povjerenje svih sudionika turističkog razvoja, naglasio je ministar Herceg. -SBŽ posjeduje iznimnu prirodnu i kulturnu baštinu koja predstavlja veliki potencijal za održivi razvoj turizma. Današnjim potpisivanjem Ugovora o sufinanciranju, izradom ovog Master plana i njegovom implementacijom želimo turističku ponudu područja SBŽ podići na višu razinu, pri čemu treba uvažavati potrebe ljudi koji žive i rade na ovim prostorima, što ujedno znači i povećanje kvalitete života domicilnog stanovništava. Cilj nam je omogućiti maksimiziranje ekonomske koristi od turizma, uz istovremeno minimiziranje ekološke štete-, kazao je ministar Herceg.