Ministarski sastanak Đapo - Golić

Ministarski sastanak  Đapo -  Golić

Pon, 23. Nov. 2015.


 Danas, 23. novembra 2015. godine, u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ministrica dr. Edita Đapo se sastala sa ministricom Srebrenkom Golić, iz Ministarstva prost...

 Danas, 23. novembra 2015. godine, u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ministrica dr. Edita Đapo se sastala sa ministricom Srebrenkom Golić, iz Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske. U prijateljskoj atmosferi ministrice su sa suradnicima dogovorile buduće aktivnosti i najavile sljedeći sastanak u Banja Luci u decembru 2015.

Međuentiteska saradnja na polju zaštite okoliša i zaštite prirode je važna zbog harmonizacije zakonskih i podzakonskih akata, koje su u ingerenciji ova dva ministarstva. Posebna tema je bila zajednički nastup na COP 21- UN Konvencije o klimatskim promjenama u Parizu.

Klimatske promjene i okoliš su entitetski, državni, regionalni, ali i globalni problem. U tom smislu, moramo misliti globalno i djelovati lokalno. Za nas u Bosni i Hercegovini je najvažnije da uspostavimo dobru međuentitetsku saradnju, koja će se ogledati u usklađivanju zakona kako bismo imali unificirana rješenja u oba entiteta. Također, dogovoreno je da ćemo koordinirano djelovati prema resornom ministarstvu na državnom nivou (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), kako bi se odmah nakon usvajanja mehanizma koordinacije pokrenule aktivnosti za usvajanje zajedničke strategije u oblasti okoliša, koja proizilazi iz ENVIS projekta, finansiranog od strane EU. Usvajanje tog dokumenta je preduslov za korištenje nužno potrebnih EU fondova, koji su na raspolaganju Bosni i Hercegovini, a sve u cilju povećanja životnog standarda svih građana BiH - izjavila je ministrica Đapo.