Ministar Herceg u radnom posjetu općini Neum

Ministar Herceg u radnom posjetu općini Neum

Pet, 04. Jun. 2010.


Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH boravio je danas u radnom posjetu Općini Neum gdje se sastao s načelnikom dr. Živkom Matuškom, vodećim ljudi...

Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH boravio je danas u radnom posjetu Općini Neum gdje se sastao s načelnikom dr. Živkom Matuškom, vodećim ljudima neumskog turizma, ali i predstavnicima nevladinih udruga koje djeluju u sklopu turističkog sektora. Tijekom susreta s predstavnicima Turističke zajednice HNŽ-a i Udruge turističkih djelatnika Neuma, razgovarano je o svim bitnim pitanjima održivog razvoja turizma neumskoga kraja. Zajedničko je stajalište kako je Neum destinacija koja ima vrlo kvalitetnu resursnu osnovu za razvoj turizma, za koji je od velike važnosti postojanje poduzetničke inicijative te podrška predstavnika lokalne i regionalne samouprave. Kada je riječ o podršci lokalne samouprave, ministar Herceg i načelnik Matuško suglasni su kako lokalna samouprava mora uložiti dodatne napore kako bi se riješila pitanja poput nedostatne komunalne infrastrukture, nepostojanja javnih garaža, malog broja parking mjesta ili loše regulacije prometa tijekom sezone što zasigurno predstavlja ograničavajuće faktore za kvalitetan razvoj turizma jedine bosanskohercegovačke jadranske destinacije. - Daljnje unaprjeđenje turističke ponude ovog područja podrazumijeva još bolju i kvalitetniju infrastrukturu, osmišljavanje dodatnih turističkih sadržaja i bogatiji "program“ kako je to za ovo područje zacrtano i u Strategiji razvoja turizma u Federaciji BiH do 2019, naglasio je ministar Herceg podsjetivši kako su potrebne investicije u opću i turističku infrastrukturu, ali i dizajniranje novih turističkih proizvoda koji će biti povezani s mjestima u okruženju što će biti uskoro definirano Master planom razvoja turizma općine Neum. Uz otvaranje povoljnijih linija kreditiranja, koje zagovara Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a koje bi trebala koristiti korisiti mala i srednja poduzeća u turističkom sektoru, realno je očekivati podizanje kvalitete turističke ponude Neuma, naglasio je ministar Herceg. Današnji posjet Neumu iskorišten je i za dogovor oko priprema za ovogodišnju svečanost otvaranja ljetnje turističke sezone u BiH čiji je domaćin upravo Općina Neum.

Za pripremu svečanosti otvaranja bh. ljetnje turističke sezone zadužena je danas formirana Radna skupina na čelu s načelnikom Matuškom, kojoj će potporu dati Federalno ministarstvo okoliša i turizma, generalni pokrovitelj ove tradicionalne turističke manifestacije kojom i službeno počinje ljetnja turistička sezona. Izražavajući zadovoljstvo današnjim susretom, ministar Herceg i načelnik Matuško, naglasili su kako su suradnja i zajednički nastup nužni da bi se napravio iskorak u gospodarskom razvoju te je dogovoreno kako će se nastaviti s praksom održavanja ovakvih radnih sastanaka kako bi se što kvalitetnije radilo na rješavanju svih otvorenih pitanja od interesa za obje strane. - Suradnja sa jedinicama lokalne samouprave i podupiranje kvalitetnih projekata koji doprinose ukupnom napretku, najbolji je način da se sustavno i transparentno rješavaju pitanja održivog razvoja u zajedničkom interesu. Općina Neum sa svojim turističkim kapacitetima mora više participirati u ukupnom ostvarenom turističkom prometu što znači da se moraju pronaći mogućnosti da se produži sezona na način da se osmisle turistički proizvodi koji će se nuditi izvan glavne ljetne turističke sezone što je moguće stvaranjem prepoznatljivog turističkog proizvoda primjerice kongresnog i športsko-rekreacijskog turizma, istaknuo je dr. sc. Nevenko Herceg naglašavajući kako će svi kvalitetni projekti koji su na tragu podizanja kvalitete turističke ponude moći računati na potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.