Ministar Herceg turistička osoba godine

Ministar Herceg turistička osoba godine

Ned, 26. Sep. 2010.


Centralna bosanskohercegovačka svečanost obilježavanja Svjetskog dana turizma održana je od 24. do 26. rujna nizom radnih i promotivnih aktivnosti kojima je domaćin Brčko Distrikt, a pokrovitelj...

Centralna bosanskohercegovačka svečanost obilježavanja Svjetskog dana turizma održana je od 24. do 26. rujna nizom radnih i promotivnih aktivnosti kojima je domaćin Brčko Distrikt, a pokrovitelji Vijeće ministara BiH, Vlada Brčko Distrikta, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo trgovine i turizma RS. Kruna trodnevne svečanosti svakako je dodjela priznanja Zlatna turistička ruža - pojedincima, turističkim objektima i organizacijama za ostvarene izuzetne uspjehe u afirmiranju turističkih potencijala u Bosni i Hercegovini.
U nazočnosti velikog broja predstavnika bosanskohercegovačke turističke strukture, predstavnika državnih, entitetskih i lokalnih tijela uprave, diplomatskog zbora i kulturnog i javnog života, u prepunoj dvorani Doma kulture u Brčkom i uz izravan tv prijenos Radio-televizije Republike Srpske, priznanja za ostvarene izuzetne uspjehe u afirmiranju turističkih potencijala u Bosni i Hercegovini dodijeljena su pojedincima, turističkim objektima i organizacijama u petnaest kategorija. Priznanja najuspješnijim po kategorijama uručile su poznate osobe iz javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine koje su svojim istupima dale punu potporu obilježavanju Svjetskog dana turizma, ukazujući na važnost prepoznavanja potencijala koji leže u bosanskohercegovačkom turizmu i ljudima o kojima turizam ovisi. Prema ocjeni glavnog žirija kojim je predsjedao Aleksandar Đurić, voditelj Službe za turizam Vlade Brčko Distrikta, ovogodišnji šampioni turizma su Grad Banja Luka, Grad Sarajevo te cjelokupno područje Tuzlanske županije. Zlatni pehar gostoljubivosti u 2010. godini zaslužili su Prnjavor i Kreševo, dok su najboljim turističkim manifestacijama u funkciji obogaćivanja turističke ponude proglašeni bihaćki međunarodni ekološki sajam EKOBIS, manifestacija Kozara etno i Večernjakov pečat. U kategoriji najuspješnije mikrodestinacije ovogodišnji laureati Zlatnog turističkog ključa su Banja Luka, Neum i Sarajevo, a nagrade za turističku osobu ili kolektiv godine dobili UCODEP, Ministarstvo trgovine i turizma RS, ugledni dugogodišnji turistički djelatnik Milan Babić i dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH. Obraćajući se nazočnima ministar Herceg iskoristio je prigodu zahvaliti se svima onima koji su svojim radom pridonosili i pridonose tome da bosanskohercegovački turizam postane značajan gospodarski resurs, a naše destinacije mjesta ugodnijega odmora gostiju, ali i mjesta boljega, sretnijeg i ugodnijeg življenja svojih građana kako je kazao Herceg. - Zajedno smo stvorili mnogo toga na što možemo biti ponosni. Međutim, treba biti realan pa kazati kako se brojni turistički potencijali i dalje nedovoljno koriste, ali i to da još uvijek nismo pružili maksimum ljudskih potencijala koji se kriju u turizmu. Stoga je vrijeme koje je pred nama prilika za novi iskorak. Zajedno moramo nastaviti stvarati zdravo i poticajno okruženje u kojem možemo vjerovati jedni drugima i u kojem ćemo slijediti iste turističke snove i ciljeve, naglasio je federalni ministar okoliša i turizma.