Ministar Herceg razgovarao sa načelnicima općina Kupres, Tomislavgrad i Prozor-Rama

Ministar Herceg razgovarao sa načelnicima općina Kupres, Tomislavgrad i Prozor-Rama

Čet, 06. Maj. 2010.


Ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, dr. sc. Nevenko Herceg, primio je danas u radni posjet načelnike općina Kupres, Tomislavgrad i Prozor-Rama. Tijekom susreta u zgradi Vlade F...

Ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, dr. sc. Nevenko Herceg, primio je danas u radni posjet načelnike općina Kupres, Tomislavgrad i Prozor-Rama. Tijekom susreta u zgradi Vlade Federacije u Mostaru, ministar Herceg i načelnici općina razmotrili su više pitanja vezanih uz suradnju u različitim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno vezano uz zajedničku aktivnost izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Zajedničko je stajalište kako je izgradnja ovog Regionalnog centra još jedan pozitivan primjer nastojanja Federalnog ministarstva okoliša i turizma da se riješi sveprisutan problem neadekvatnog zbrinjavanja otpada uvođenjem integralnog sustava upravljanja otpadom uz poštivanje visokih standarda EU u zaštiti okoliša.

Za projekt izgradnje Regionalnog centra za tri općine bit će izdvojeno oko dva milijuna američkih dolara Svjetske banke uz potporu Ministarstva i Vlade Federacije BiH.. Također, u okviru projekta "Upravljanje čvrstim otpadom" kojeg implementira Federalno ministarstvo okoliša i turizma, predviđena je i sanacija postojećih deponija smeća i čvrstog otpada u ove tri općine. Uz zajednički projekt izgradnje Regionalnog centra, trojica načelnika upoznala su ministra Hercega i s potpisanim tripartitnim sporazumom kojim je utemeljeno javno poduzeće za zbrinjavanje i upravljanje otpadom sa područja općina Kupres, Tomislavgrad i Prozor-Rama. - Zajednički nam je cilj da kroz izgradnju ovog suvremenog Regionalnog centra komunalnog otpada trajno, kontrolirano i sigurno zbrinemo otpad s područja općina Kupres, Tomislavgrad i Prozor-Rama. No, pored zbrinjavanja otpada, daleko veću i značajniju ulogu ovaj će centar imati u razvoju cjelovitog sustava upravljanja otpadom počevši od sprječavanja nastanka otpada, odvojenog prikupljanja, različitih sustava njegovog iskorištavanja i obrade do konačnog odlaganja na deponiju, kazao je ministar Herceg.

Izražavajući zadovoljstvo današnjim susretom, ministar Herceg te načelnici općina naglasili su kako su suradnja i zajednički nastup nužni da bi se napravio iskorak u gospodarskom razvoju te je dogovoreno kako će se nastaviti s praksom održavanja ovakvih radnih sastanaka, u čiji rad treba aktivno uključiti i županijska resorna ministarstva, s ciljem što kvalitetnijeg rješavanja svih otvorenih pitanja od interesa za ukupni gospodarski razvoj ne samo ovih općina nego i cijele regije. - Suradnja s jedinicama lokalne samouprave i podupiranje kvalitetnih projekata koji doprinose ukupnom napretku, najbolji je način da se sustavno i transparentno rješavaju pitanja održivog razvoja u zajedničkom interesu. Kroz projekte koji doprinose realizaciji održive strategije upravljanja čvrstim otpadom koja zadovoljava europske standarde kvaliteta, poput projekta izgradnje regionalnog centra u Paklinama, podižemo kvalitetu življenja ljudi u ovom području, ali i podupiremo naš zajednički put u Europsku Uniju, istaknuo je dr. sc. Nevenko Herceg naglašavajući kako će svi kvalitetni projekti koji su na tragu podizanja kvalitete življenja na ovim područjima moći računati na potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.