Ministar Herceg na Regionalnoj konferenciji o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti u Zagrebu

Ministar Herceg na Regionalnoj konferenciji o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti u Zagrebu

Sri, 24. Nov. 2010.


Danas je u organizaciji nadležnih ministarstava Republike Hrvatske u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade održana Regionalna konferencija o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovi...

Danas je u organizaciji nadležnih ministarstava Republike Hrvatske u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade održana Regionalna konferencija o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti kojoj je nazočio i dr. Nevenko Herceg federalni ministar okoliša i turizma. Predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj, državnim institucijama iz Republike Hrvatske, Crne Gore, Makedonije,Slovenije, Bosne i Hercegovine, međunarodnim institucijama, financijskim savjetnicima, regionalnim gospodarstvenicima i drugim ekspertima i stručnjacima predstavljena su nove tehnologije i tehnike i iskustva i znanja iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u regiji.
U prvi plan je stavljen opći i neupitan interes unapređenje stanja okoliša, posebice u području smanjenja emisije stakleničkih plinova, te učinkovito i racionalno gospodarenje energijom, a da se pri tom ne dovede u pitanje gospodarski razvitak, konkurentnost tvrtki na tržištu, te kvaliteta života građana. Energetski razvoj je strateški fokus i cilj te će ulaganja u energetske projekte postati pokretač novog održivog gospodarskog razvoja zemalja iz regije. Cilj konferencije bio je upoznati gospodarske i druge subjekte gdje se kriju investitorski potencijali i koje su mogućnosti korištenja izvora financijskih sredstava kako bi se potaknule interesne skupine na razvoj projekta koji će podržati realizaciju ciljeva na području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.
Ministar Herceg je kao panelist upoznao sudionike konferencije sa stanjem okoliša i energetske učinkovitosti u Bosni i Hercegovini, naglašavajući kako je Federacija BiH uložila velike napore u usklađivanju domaćeg okolišnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, te je istaknuo kako uz provođenje obveze iz nedavno usvojene Strategije zaštite okoliša s akcijskim planom za deset godina Federaciju BiH očekuje dosta posla u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti. Budući da se Bosna i Hercegovina jasno odredila za održivi razvoj, učinkovito korištenje energije nameće se kao imperativ i ujedno najisplativiji način postizanja ciljeva održivog razvoja. - Ono što je nama osobito značajno je pozitivan utjecaj energetske efikasnosti na postizanje okolišne održivosti, odnosno smanjenje negativnih učinaka na okoliš koje proizvodi energetski sektor, smanjenje emisije ugljičnog dioksida, povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji što treba rezultirati snažnijom zaštitom okoliša, ali i doprinosom povećanju konkurentnosti nacionalnog gospodarstava. Regionalni pristup rješavanju okolišnih problema je jedini razuman, održiv i prihvatljiv put koji nam mora pomoći unaprjeđenju gospodarstva regije, rekao je ministar Herceg.