Međunarodni dan šuma / International forests day 21. mart/ožujak 2018.

Sri, 21. Mar. 2018.


Prvi dan proljeća i Međunarodni dan šuma / International forests day 21. mart/ožujak 2018. Današnji dan, 21. mart/ožujak, je prvi dan proljeća, a ujedno i Međunarodni dan ...

Prvi dan proljeća

i

Međunarodni dan šuma / International forests day

21. mart/ožujak 2018.

Današnji dan, 21. mart/ožujak, je prvi dan proljeća, a ujedno i Međunarodni dan šuma. Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana šuma je „Šume i održivi gradovi“. Obilježavanjem međunarodnog dana šuma širi se svijest o značaju svih tipova šuma. Svake godine na ovaj dan, podržavaju se lokalne zajednice, nacionalne i internacionalne organizacije da organizuju aktivnosti vezane za ovaj dan.

Dobro upravljane šume i stabla u gradovima i oko njih pružaju staništa, hranu i zaštitu mnogih biljaka i životinja, pomažući održavanju i povećanju biološke raznolikosti. Šume u gradovima i okolnim područjima daju doprinos razvoju turizma, stvaraju nova radna mjesta, potiču uljepšavanje grada, izgradnju dinamičnih, energetskih i prosperitetnih zelenih dobara. Stabla pohranjuju ugljik, što pomaže u ublažavanju utjecaja klimatskih promjena u gradskim područjima i oko njih. Šume također poboljšavaju lokalnu klimu, pomažući uštedu energije za grijanje za 20-50 %, izvrsni su filteri za zrak, utiču na uklanjanje štetnih polutanata u zraku. Urbani zeleni prostori, uključujući šume, daju doprinos za aktivan i zdrav stil života, poboljšavaju mentalno zdravlje, sprečavaju bolesti i pružaju mjesto za druženje. Trebamo nastojati da učinimo naše gradove zelenijim, zdravijim i sretnijim mjestima za život.