MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI 22. MAJ/SVIBANJ 2017.GODINE

MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI 22. MAJ/SVIBANJ 2017.GODINE

Pon, 22. Maj. 2017.


Danas se obilježava MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI 22. maj/svibanj 2017.godine „Biodiverzitet i održivi turizam“ Ujedinjeni narodi proglasili su 22. maj Svje...

Danas se obilježava

MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

22. maj/svibanj 2017.godine

„Biodiverzitet i održivi turizam“

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. maj Svjetskim danom biološke raznolikosti, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju. Obilježava se svake godine kao spomen na datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Ovogodišnja tema „Biodiverzitet i održivi turizam“ izabrana je kako bi se poistovijetilo obilježavanje 2017. godine kao „Međunarodne godine održivog turizma za razvoj“ proglašene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i fokusirana je na podizanje svijesti javnosti i aktivnosti ljudi koji će doprinijeti održivom turizmu i ekonomskom rastu, kao i očuvanju i održivom korištenju biodiverziteta.

Biodiverzitet, na nivou vrsta i ekosistema, osigurava važan temelj za mnoge aspekte turizma. Od velike važnosti je prepoznavanje ekonomije turizma za atraktivne turističke krajolike i bogatu biološku raznolikost koja podstiče politički i ekonomski značaj za očuvanje biodiverziteta. Održivi turistički sektor može znatno doprinijeti otklanjanju ili smanjenju prijetnji ključnim vrstama ekosistema i može doprinijeti vrijednosti biodiverziteta kroz turističke prihode.

Bosna i Hercegovina pripada jednom od najznačajnijih centara biodiverziteta u Evropi, sa brojnim specifičnim ekosistemima u okviru kojih je zastupljena flora i fauna sa velikim brojem vrsta od međunarodnog značaja. BiH posjeduje bogat genofond divljih i gajenih biljnih i životinjskih vrsta i varijateta, koji predstavljaju nezamjenljive resurse za razvoj mnogih privrednih grana, kao što je turizam.

Perspektive i potrebe za razvojem turizma u BiH su velike i izazovne u smislu povećanja ponuda za specijaliziraniji turizam i upotrebe uspješne prakse koja poštuje zaštitu prirode i biološke raznolikosti. Za BiH koja zasigurno stoji na putu pridruživanja EU, bitno je ubrzati reformu zakonodavstva i politike u skladu sa zahtjevima i najboljim praksama EU. To će pozitivno utjecati na razvoj turizma na ekološki održiv i odgovoran način zaštite, očuvanja i poboljšanja biološke raznolikosti kroz valorizaciju svojih prirodnih vrijednosti.

Prirodna bogatstva i rijetkosti Bosne i Hercegovine su osnov za formiranje visoko vrijednih zaštićenih područja. U skladu sa danas važećim Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo okoliša i turizma inicira i provodi aktivnosti koje vode zaštiti ekološki vrijednih područja Federacije. Polazeći od zadataka i ciljeva Konvencije o biološkoj raznolikosti u razvoju održive turističke djelatnosti, najpoznatija zaštićena područja u okviru kojih su razvijene turističke aktivnosti su Hutovo Blato, pećina Vjetrenica i Nacionalni park „Una“.

U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma FBiH, u saradnji sa naučnim i stručnim institucijama, razvijeno je više značajnih projekata radi uspostavljanja nacionalnih mehanizama zaštite biodiverziteta u BiH. Ovi projekti su u funkciji provođenja nacionalne politike zaštite i održivog korištenja biodiverziteta, implementacije međunarodnih projekata. Jedan od realiziranih projekata je Strategija Bosne i Hercegovine sa akcionim planom za zaštitu biološke i pejzažne raznolikosti za period 2015.-2020.

„Prirodne vrijednosti trebaju biti iskorištene u cilju razvoja turizma jer upravo one privlače razne vrste turista; od istraživača, porodica koje uživaju sa djecom i žele avanturu, pa do starijih osoba koje jednostavno žele uživati u prirodi. Turizam treba posmatrati kao poticajnu snagu koja će pomoći očuvanju biodiverziteta. Naša zaštićena područja treba iskoristiti za razvoj turizma, a turizam za očuvanje biodiverziteta.“ – istakla je ministrica Đapo.