Ministarstvu uručena oprema za uspostavu Registra o zagađivačima i zagađenjima

Ministarstvu uručena oprema za uspostavu Registra o zagađivačima i zagađenjima

Čet, 09. Nov. 2023.


 

U sklopu kontinuirane podrške institucijama u oblasti zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini, Resursni centar za okoliš (REC) uručio je juče u Sarajevu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma računarsku opremu za uspostavu Registra o zagađivačima i zagađenjima okoliša (PRTR - engl. Pollutant Release and Transfer Register) u Federaciji BiH.  
Opremu je ministrici Nasihi Pozder predala Lejla Šuman, direktorica REC ureda u BiH koja je tom prilikom istakla da REC ured u BiH, kroz različite fondove i projekte, još od 1998. godine podržava vlasti u Bosni i Hercegovini u oblasti zaštite okoliša u cilju jačanja i tehničkih i institucionalnih kapaciteta u sprovođenju reformi u oblasti zaštite okoliša u procesu pristupanja EU. 

Ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Nasiha Pozder je podsjetila da su aktivnosti u vezi s uspostavom PRTR registra u BiH pokrenute još 2012. godine ali da do danas ovaj proces nije funkcionalno priveden kraju. 
«Prepoznavajući uspostavu ovog registra kao svoj prioritet i samo Federalno ministarstvo je izdvojilo finansijska sredstva za sufinansiranje ovog projekta što će mu pomoći da poveća svoju operativnu efikasnost u pogledu prikupljanja podataka i izvještavanja. Ovaj sistem je tek sredstvo i zavisi od predanih profesionalaca i funkcionirat će samo uz stalnu saradnju svih strana uključujući i operatere koji imaju obavezu izvještavanja i nevladin sektor», rekla je Pozder.
REC pruža i značajnu podršku u procesu izrade podzakonskih akata koji tretiraju ovu oblast čime se pomaže i implementacija jedne od prioritetnih mjera i aktivnosti koje su sadržane u Strategiji zaštite okoliša FBiH koju je nedavno usvojio Parlament FBiH - naglasila je ministrica Pozder.