Korak po korak do karbonske neutralnosti

Korak po korak do karbonske neutralnosti

Pon, 19. Jun. 2023.


 

Samit cirkularne ekonomije Zapadnog Balkana se održao prošle sedmice u Srbiji, Beogradu, a organizovan je od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Privredne komore Srbije. Ovaj samit je okupio ključne aktere iz regiona Zapadnog Balkana kako bi se zajedno ukazalo da se primjenom principa cirkularne ekonomije naš region može transformirati u održiviji region koji će pružiti bolji i kvalitetniji život građanima.

Pomoćnik ministra Federalnog ministarstva okoliša i turizma, gdin. Mehmed Cero je bio jedan od paneliste u okviru panela: Korak po korak do karbonske neutralnosti. U okviru panela je predstavio stanje, izazove i prilike u Bosni i Hercegovini u kontekstu cirkularne ekonomije. Istaknuo je glavne strateške dokumente koji su povezane sa Zelenom Agendom za Zapadni Balkan kao što su Strategija i Akcioni plan zaštite okoliša (ESAP BiH 2030+), Utvrđeni doprinos Bosne i Hercegovine za period 2020-2030 (NDC BiH), Nacionalni akcioni plan (NAP BiH), kao i Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP BiH) koji je u izradi.

Cirkularna ekonomija je prepoznata kao značajan podsticaj za zelenu tranziciju u Bosni i Hercegovini i regionu te ona podrazumjeva tranziciju koja se zasniva na održivom korištenju energije i smanjenje negativnog efekta na životnu sredinu. Obzirom da tematika cirkularne ekonomije iznimno bitna za zemlje Zapadnog Balkana neophodno je jačati regionalnu saradnju, zatim saradnju u energetici te kao EU kandidatska država raditi na implementaciji pristupnih aktivnosti prema EU.