Konferencija o završetku projekta „Misli o prirodi!“

Konferencija o završetku projekta „Misli o prirodi!“

Sri, 19. Jun. 2024.


Povodom završetka projekta „Misli o prirodi!” koji je trajao 4,5 godine, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizirao je u Sarajevu konferenciju na čijem je otvaranju, između ostalih, govorila i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

Konferencija je nazvana „Ko će sada misliti o prirodi?“, a ministrica Pozder kazala je da je to provokativan naziv susreta, ali i da smatra „da je to jedini način na koji se može probuditi interes i volja svih da se uključe i počnu ne samo da misle nego i djeluju kako bismo sačuvali ono što imamo – prirodu i okoliš“.

„Ono što je važnost i ovog projekta jeste učešće nevladinog sektora, civilnog društva i uključenost Federalnog ministarstva okoliša i turizma od početka. U ministarstvu održavamo redovne sastanke upravo ovog tipa. Značaj ovog projekta je višestruk, možda jedan od najznačajnijih je taj da su nam kroz ovaj projekat pomogli da se i neki zakoni koji su vrlo važni ponovo nađu u proceduri, poput izmjena i dopuna Zakona o prirodi“, rekla je Pozder.

Istakla je i važnost održavanja eko škola, njih 53, koje su organizovane kroz ovaj program, te da je važno da mladima ostave u amanet da brinu o prirodi.

Projekt „Misli o prirodi!“ implementira CPCD, a finansijski podržava Švedska. Cilj projekta jeste povećanje utjecaja civilnog društva u zaštiti okoliša u BiH kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih osoba, škola, medija i mladih za zajedničko, sinhronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou.