Konferencija o implementaciji Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH

Konferencija o implementaciji Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH

Uto, 02. Okt. 2012.


U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Društva za postupanje sa ambalažnim otpadom EKOPAK d.o.o. danas je u hotelu Hollywood na Ilidži održana Konferencija pod naz...

U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Društva za postupanje sa ambalažnim otpadom EKOPAK d.o.o. danas je u hotelu Hollywood na Ilidži održana Konferencija pod nazivom „Implementacija Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom Federacije BiH“.
Na konferenciji koja je imala za cilj informirati kako dosadašnje tako i potencijalne klijente EKOPAKA-prvog ovlaštenog operatera sustava upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH,te sve ostale zakonske obveznike koji se do sada nisu uključili u sustav, o obvezama koje proizlaze iz Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH, a koji je na snagu stupio početkom 2012.g., promoviran je i Vodič kroz Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom sa uputstvom za njegovo tumačenje.
Uz nazočnost ministrice okoliša i turizma Federacije BiH, gđo.Branke Đurić, i njezinih suradnika, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici zemalja iz regije,predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove te predstavnici Republike Češke, koji su svim prisutnim izložili vlastita iskustva u segmentu upravljanja ambalažnim otpadom,troškovima i efektima uspostave sustava, odnosno, upoznali ih sa prednostima ali i nedostacima s kojima su se susreli u dosadašnjoj praksi.
Na taj način svi prisutni mogli su od kopetentnih govornika dobiti odgovore na sva otvorena pitanja vezana uz zakonske obveze, ali i ujedno prepoznati svoj interes za uključenjem u sustav upravljanja ambalažnim otpadom u Federaciji BiH, preko EKOPAKA-prvog ovlaštenog operatera sustava, ili preko Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Ekopak je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma dobio Dozvolu za operatera sustava, u skladu sa odredbama Pravilnika, na kojeg svi gospodarski subjekti mogu prenijeti svoje obveze, te na takav način pomoći uspostavi i realizaciji efikasnijeg,transparentnijeg i održivog sustava upravljanja ambalažnim otpadom. Interes je ispunjenje zakonskih obveza koje propisuje Pravilnik, uz najveće moguće ekološke benefite, minimalne održive troškove i minimalni utjecaj na cijene proizvoda u ambalaži,a za što stabilniji operativni sustav.