KONFERENCIJA '' 4.DANI INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA FEDERACIJE BIH''

KONFERENCIJA '' 4.DANI INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA  FEDERACIJE BIH''

Pet, 27. Okt. 2023.


U Neumu je 26. i 27.10.2023.godine održana konferencija pod nazivom ''4.Dani Infrastrukture prostornih podataka i 38.Sjednica Vijeća Infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH (IPP FBiH). Konferenciju je organizirala Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja ima zakonsku ulogu koordinaciong tijela za IPPFBiH.

Na Konferenciji su prezentirani dosadašnji rezultati na uspostavi IPP FBiH i razvoju platforme za dijeljenje prostornih podataka u Republici Srpskoj, kao i iskustva drugih zemalja na uspostavi ove infrastrukture, kao što su Hrvatska, Slovenija, Holandija, Švedska, uz brojne druge prezentacije od strane privatnog i akademskog sektora.

Sveukupna infrastruktura prostornih podataka je bazirana na tzv. INSPIRE direktivi Evropske Unije (EU) , koja je sistematizirana u poglavlju 27.Okoliš i klimatske promjene pravnih stečevina EU.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma , osim članstva u Vijeću za infrastrukturu prostornih podataka, ima ključnu ulogu koordiniranja referentnih federalnih institucija zaduženih za informacioni sistem okolišnih podataka i informacija, kao i za direktno generiranje podataka u okviru PRTRa.

Konferenciju je otvorio g. Željko Nedić, ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a sjednicom Vijeća IPP FBiH je predsjedavao g. Željko Obradović.

Ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma Konferenciji su prisustvovali g.Mehmed Cero pomoćnik ministra i član Vijeća IPP FBiH, i g.Stjepan Matić, pomoćnik ministra.