Kanton 10 je nepresušni izvor turističkih mogućnosti

Kanton 10 je nepresušni izvor turističkih mogućnosti

Čet, 19. Okt. 2023.


 

Prilikom jučerašnje posjete Kantonu 10, ministrica Nasiha Pozder je u društvu gradonačelnika Tomislavgrada Ivana Buntića po drugi put obišla postrojenje za tretman otpadnih voda u Tomislavgradu koje je pušteno u rad.
Neizostavna tema prilikom razgovora bilo je i konačno zbrinjavanje, upotreba i odlaganje mulja.
S premijerom Kantona 10 Ivanom Vukadinom i zastupnikom u Parlamentu FBiH Petrom Galićem ministrica je razgovarala o brojnim temama poput plana upravljanja otpadom, tekući energetski projekti i potencijali za razvoj turizma. 
Da ovaj prostor pruža ogroman potencijal za razvoj turizma i privrede, ministrica se uvjerila posjetom vinogradu “Knebu” koji se  prostire na 15 hektara površine na kojoj se uzgajaju neke od najplemenitijih sorti grožđa - chardonnay, sauvignon blanc, traminac, crni pinot i merlot. Njihovo održivo poslovanje kako kroz korištenje zelenih tehnologija, tako i zapošljavanjem ženske radne snage, za svaku je pohvalu i može biti dobar primjer i drugima.
Posjeta prvom glamping resortu koji je dio ponude Continental Adventure turističke agencije u Livnu dodatno je doprinijela impresijama o raznovrsnoj ponudi koju ovaj prostor nudi i privlači turiste tokom cijele godine te dodatno predstavlja potencijal za razvoj turističke destinacije.