Herceg i Sola sa studentima turizma i zaštite okoliša

Herceg i Sola sa studentima turizma i zaštite okoliša

Ned, 07. Mar. 2010.


U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, u multimedijalnoj dvorani Ekonomskog fakultet...

U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, u multimedijalnoj dvorani Ekonomskog fakulteta održano je predavanje na temu Svjetski turistički trendovi i turistički trendovi F BiH. Predavanje otvoreno za javnost održao je gost predavač Eduardo Fayos Sola, regionalni predstavnik Svjetske turističke organizacije koji (UNWTO) za Europu, koji se na poziv ministra Hercega nalazi u dvodnevnoj posjeti BiH u sklopu priprema za skorašnji prvi posjet Taleba Rifaia, generalnog tajnika UNWTO-a. U ime akademske zajednice visokog gosta pozdravio je prof. dr. Zoran Primorac, dekan Fakulteta istaknuvši kako je prateći zahtjeve tržišta koje traži fleksibilnije programe koji se prilagođavaju novim uvjetima, potrebama i standardima gospodarstva i društva u cjelini, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru u akademskoj 2009/2010. pokrenuo novi smjer Turizma i zaštite okoliša, koji se izvodi prema Bolonjskom procesu i prvi je studij takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Svim nazočnim obratio se i dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma Federacije BiH izrazivši zadovoljstvo činjenicom da mostarsko Sveučilište zagovara aktivniji put povezivanja Sveučilišta s gospodarstvom i drugim institucijama s ciljem da svaka članica Sveučilišta postane rasadnik i pokretač novih ideja i programa primjenjivih gospodarstvu. - Ukoliko želimo dalje kvalitetno razvijati turizam te ići ukorak s europskim i svjetskim trendovima, na svim razinama potrebno je puno više ulagati u kvalitetu kadrova, njihovo obrazovanje i inoviranje znanja u turizam. Pri tome je prilagođavanje obrazovnog sustava i njegovo stalno usuglašavanje sa rastućim potrebama, pored ostaloga i kroz stvaranje stručnog kadra, .jedan je od glavnih uvjeta za izgradnju visokokvalitetne turističke destinacije, kazao je ministar Herceg podsjećajući kako se očekuje da će kadrovi obrazovani na ovom fakultetu svojim teoretskim i praktičnim znanjem i vještinama biti sposobni konkurirati ne samo u Bosni i Hercegovini nego i izvan njenih granica.

Podsjećajući kako su kultura i identitet destinacije samo neki od trendova u diferenciranju turističkih interesa, dr. Eduardo Fayos Sola koji obnaša i dužnost izvršnog tajnika Vijeća za znanost i obrazovanje pri UNWTO-u i sam predavač primijenjene ekonomije i ekonomike turizma na Sveučilištu u Valenciji, istaknuo je kako su kvalitetni kadrovi u turizmu izravni turistički resurs i najveće bogatstvo jer je upravo čovjek taj koji je osnovica turističkog gospodarstva i kao takav predstavlja najvažniji dio turističke usluge. – Imate izuzetno vrijedne potencijale za održivi razvoj turizma i možete postati jedna od značajnijih visokokvalitetnih destinacija regije i Europe. Za ostvarenje tog cilja imate mnoštvo resursa, no treba ih znati dobro upakirati i ponuditi pravom tržištu za što su jako važani obrazovani i stručni kadrovi, istaknuo je dr. Sola dodajući kako UNWTO inače radi na maksimalnom usavršavanju i ulaganju u umrežavanje znanja svih članica Organizacije, a gdje će se zajedničkom suradnjom raditi upravo na kvalitetnijem obrazovanju i usavršavanju kadrova koji su neophodni za turistički uspjeh. Uz dr. Solu govorio je i prof. dr. Joža Perić, profesor na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment u Opatiji i prorektor na Sveučilištu u Rijeci, inače jedan od stručnjaka koji su radili na dokumentu Strategija razvoja turizma u F BiH do 2019. - Za priključenje krugu turistički razvijenih zemalja nužno je oblikovati primjerenu razvojnu i turističku politiku, uz puno uvažavanje struke i inoviranje novih znanja u turizam. Reformom zakonodavnog okvira i izradom strateških dokumenta od Strategije razvoja turizma do master planova stvoren je okvir razvojne turističke politike. Za njezinu implementaciju trebaju nam stručni i visokoobrazovani domaći kadrovi, kazao je dr. Herceg ustvrdivši kako je današnje predavanje prvi korak u procesu umrežavanja znanja koje zagovara ne samo UNWTO nego i domaća turistička struka. Nakon što je ispratio visokog gosta iz Svjetske turističke organizacije, ministar Herceg ostatak dana proveo je na II. međunarodnim danima turizma-Sajmu turizma Mostar koji se odvijaju u sklopu 13. međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2010. Na središnjoj sajamskoj pozornici ministar Herceg sudjelovao je na svečanosti dodjele priznanja najboljim vinarima, a nakon toga pružio je potporu domaćim turističkim snagama prateći gastro prezentaciju hercegovačke kuhinje koju je u sklopu REDAH-ovog projekta Promocija Hercegovine održao Veljko Barbieri.