Formiranje interventnog tima za hitne situacije u cilju humane brige i dobrobiti životinja, velikih zvijeri

Formiranje interventnog tima za hitne situacije u cilju humane brige i dobrobiti životinja, velikih zvijeri

Pet, 21. Jan. 2022.


Interventni tim bi djelovao ovisno o hitnosti situacije u skladu sa preporukama Stručnog savjeta čija je uloga da daje prijedlog za postupanje Interventnom timu u slučaju da od strane zaštićene životinje prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, kao i humane brige i dobrobiti životinja, u ovom slučaju velikih zvijeri (medvjed, vuk i ris)

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma  o formiranju Interventnog tima koji bi se bavio urgentnim (hitnim) situacijama u cilju humane brige i dobrobiti životinja, velikih zvijeri.

Interventni tim bi djelovao ovisno o hitnosti situacije u skladu sa preporukama Stručnog savjeta čija je uloga da daje prijedlog za postupanje Interventnom timu u slučaju da od strane zaštićene životinje prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, kao i humane brige i dobrobiti životinja, u ovom slučaju velikih zvijeri (medvjed, vuk i ris). Hitne situacije mogu biti životinje u nevolji (uhvaćene u zamku, ranjene), te kod sumnje na bjesnoću (životinja po danu u urbanim sredinama, ne bježi ili čak napada ljude) i silazak velikih zvijeri u naseljena mjesta gdje predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi i njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu.

Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, kao i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obratio se Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu za formiranje Interventnog tima, a što je u skladu sa evropskim zakonodavstvom, a primjer je dobre prakse evropskih zemalja, kao i zemalja regiona.

Napominjemo, mrki medvjed, vuk i ris su autohtone divlje životinje (velike zvijeri) čije postojanje na prostoru Federacije BiH i Evropske unije  ima veliku važnost u očuvanju biološke raznolikosti. Obzirom da je u skladu sa evropskim zakonodavstvom zabranjeno smanjiti brojnost populacija divljih vrsta, uništavati njihova staništa ili mijenjati njihove životne uslove, iste su zaštićene u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode („Službene novine Federacije BiH“, broj: 66/13).

Također, navedene životinjske vrste su proglašene ugroženim u skladu sa  Crvenim listama divljih vrsta i podvrsta životinja, biljaka i gljiva Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“, broj: 7/14).

Nadalje, odredbama Zakona o lovstvu, mrki medvjed i vuk su zaštićena divljač, dok je za risa  propisana stalna zabrana lova.

Kao potpisnica velikog broja konvencija, BiH se obavezala poduzimati potrebne pravne i administrativne mjere na nacionalnom i međunarodnom nivou kako bi osigurala zaštitu biodiverziteta pa samim tim i navedenih divljih životinjskih vrsta.

Gospodarenje mrkim medvjedom u Federaciji BiH propisano je navedenim zakonom o lovstvu i Rješenjem federalnog ministra o osnivanju uzgojnih područja za mrkog medvjeda.

Članom 2. navedenog rješenja propisano je da planove gospodaranja mrkim medvjedom za uzgojno područje saglasno donose korisnici lovišta obuhvaćeni u granicama područja, a odobrava ih FMPVŠ.

Iako je navedeno rješenje doneseno još prije 11 godina njegova primjena još uvijek nije zaživjela. Do sada, u Federaciji BiH od strane korisnika lovišta nije urađen ni jedan plan gospodarenja velikim zvijerima.

Prema saznanjima u proteklom periodu na teritoriji Federacije BiH došlo je do šteta kod lokalnog stanovništva izazvanih pojavom mrkog medvjeda i vuka. Obzirom na evidentne klimatske promjene, koje utiču na biologiju navedenih vrsta, nije rijetka pojava da se iste spuštaju u naseljena mjesta u potrazi za hranom, te je neophodno na adekvatan način upravljati navedenim divljim životinjama što je definisano Rješenjem o osnivanju uzgojnih područja za medvjeda.

 Svi navedeni zakonski i podzakonski akti jasno definišu važnost i način upravljanja velikim divljim životinjskim vrstama te je neophodno da Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva inicira uspostavljanje uzgojnih područja za mrkog medvjeda  i vuka u Federaciji BiH, na područjima na kojima još uvijek nije uspostavljeno, te inicira izradu planova gospodarenja mrkim medvjedom i vukom na nivou Federacije BiH.

Na sastanku održanom 6.1.2022. godine predstavnici Veterinarskog i  Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu obavijestili su FMOiT o mogućnostima koje se pružaju Federaciji BiH, ako se potpiše „Platforma u Dinaridima“, kao i detalje o radu i novim smjernicama za divlje i zaštićene vrste u EU (to su i medvjed i vuk i ris), o funkcioniranju EU platforme za velike zvijeri i o Alpskoj platformi. Uslov za potpisivanje platforme je formiranje Stručnog savjeta i Interventnog tima. Sredstvima EU opremiti će se Interventni tim.

Imajući u vidu navedeno formiranje Stručnog savjeta i Interventnog tima je neophodno, jer će se njihovim aktivnostima poboljšati suživot divljih zaštićenih vrsta i čovjeka i smanjiti broj nastalih šteta izazvanih njihovim negativnim aktivnostima.