FMOIT podržava projekt „Jačanje institucija vlasti i procesa u BiH“

FMOIT podržava projekt „Jačanje institucija vlasti i procesa u BiH“

Čet, 19. Dec. 2013.


Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, u nazočnosti pomoćnika za okoliš, g.Mehmeda Cere, pomoćnika za okolišne dozvole, g.Mladena Rudeža i savjetnika za okoli...

Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, u nazočnosti pomoćnika za okoliš, g.Mehmeda Cere, pomoćnika za okolišne dozvole, g.Mladena Rudeža i savjetnika za okolišne dozvole g.Josipa Dolušića, primila je danas u radni posjet direktora SUNY RF (State University od NY/ Centar za međunarodni razvoj) g. Christiana Haupta, koji je nadležan za Projekt jačanja institucija vlasti i procesa (SGIP) u Bosni i Hercegovini. Inače, projekt je financiran od strane USAID-a, a implementator će biti upravo ovo Sveučilište/Centar za međunarodni razvoj, na čelu sa g. Hauptom.
Riječ je o projektu pružanja podrške Bosni i Hercegovini na putu ka euro-atlanskim integracijama, putem jačanja kapaciteta institucija vlasti, kako bi se usvojile, implementirale i osigurale odgovornije politike, zakoni, proračuni koji se odnose na ključna pitanja pristupanja ka EU, obzirom da je Bosna i Hercegovina u lipnju 2008.g., potpisavši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju se obvezala na provedbu istoga, kao potencijalni kandidat za članstvo u Europsku Uniju.
Projekt, koji je započeo u svibnju ove godine, trajat će do siječnja 2017.g., a ukupan iznos sredstava iznosi 5.499.695 dolara.Projekt jačanja institucija vlasti i procesa će raditi rame uz rame sa partnerima u parlamentima i izvršnoj vlasti, te osigurati praktičnu tehničku pomoć, dopunjenu drugim metodama transfera znanja, a podrška se odnosi 6 područja kao što su zdravstvo, zaštita okoliša, lokalni ekonomski razvoj, reforma pravosudnog sektora, rodna ravnopravnost i pitanja mladih.
Pored uske suradnje sa parlamentima BiH i FBiH, projekt će se raditi na 4 komponente sa izabranim ministarstvima u Vladi, među kojima je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, te izabranim županijskim vladama, organizacijama civilnog društva i ostalim partnerima iz oblasti razvoja, a uključivat će; unaprjeđenje kreiranja politika u procesu donošenja zakona,unaprjeđenje procesa pripreme proračuna, njegovih razmatranja, usvajanja i implementacije, zatim jačanje sustava javne odgovornosti i transparentnosti te jačanje uloge i kapaciteta žena u institucijama vlasti, procesima i sustavima.