Federalni turistički barometar: Rekordni brojevi u prvom kvartalu 2024.

Federalni turistički barometar: Rekordni brojevi u prvom kvartalu 2024.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku za prva tri mjeseca 2024. godine o broju turista u Federaciji BiH govore da imamo rekordne brojke. Tako je tokom marta ove godine ukupan broj dolazaka turista iznosio je 67.315, što je za 2,1% više nego u martu 2023. godine. Ukupan broj noćenja turista u martu je iznosio 129.408, što je za 3,1% više nego u odnosu na isti mjesec prošle godine. Učešće domaćih turista je oko 30%, a stranih oko 70%.

U strukturi stranih turista najviše su dominirali oni iz regije, iz Srbije i Hrvatske, kao i Crne Gore, a značajan udio imaju i turisti iz Turske, Italije, Slovenije, Njemačke i Austrije, saopštili su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.  

U januaru smo imali preko 63.000 turista, što je 2,1% više u odnosu na prethodnu godinu. Za februar 2024. brojke su još i bolje – čak 9,3% više turista nego prošle godine, te 1,7% više noćenja za isti mjesec. Za prva tri mjeseca 2024. u odnosu na isti period 2023. ostvareno je povećanje za 3,35%. Brojke govore da će se i tokom čitave godine nastaviti trend povećanja broja turista. Izazovi su brojni, ali trendovi nam idu na ruku, kao i mogućnosti koje se otvaraju otvaranjem pregovora s EU. Još ako uzmemo u obzir nove avio-linije, pogotovo na sarajevskom aerodromu, povećat će broj putnika i mogućnost većeg dolaska turista, što najviše raduje turističke radnike ali i institucije koje su nadležne za ovaj sektor.

''Federalno ministarstvo okoliša i turizma je raspisalo javni poziv za programe za podršku u turizmu. Poziv je otvoren do 29. maja i za cilj ima dodatno poboljšanje našeg turizma. Za tekuće transfere budžetom su predviđena 2 miliona KM. Podržat ćemo kvalitetne projekte koji se odnose na manifestacije domaćeg i međunarodnog karaktera, programe podrške konkurentnosti turističke i ugostiteljske djelatnosti kroz sufinansiranje specifičnog turizma – ruralnog i autohtonih ugostiteljskih djelatnosti, sufinansirat ćemo promotivni materijal kroz brendiranje pojedinih mjesta, događaje (kampanje) i proizvode u svrhu jačanja turističke ponude, kao i video promociju i brendiranje turizma Federacije Bosne i Hercegovine. Po prvi puta imamo i kapitalne transfere u iznosu od 2 miliona KM, a sufinansirat ćemo programe izgradnje infrastrukture za poboljšanje turističke ponude i specifičnosti razvoja turističkih destinacija, kao i projekte u funkciji razvoja održivog turizma, na destinacijama od šireg prirodnog i kulturno-historijskog značaja za Federaciju BiH. S kvalitetnom realizacijom ovih projekta, koji su projektovani u skladu s usvojenom Strategijom razvoja turizma Federacije BiH 2022. – 2027., a i s tendencijom u prvom kvartalu, uvjerena sam da ćemo 2024. završiti s najboljim rezultatima u turizmu'', izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.