Federalna ministrica okolišta i turizma Edita Đapo potpisala je Povelju o građanskoj zelenoj energiji

Federalna ministrica okolišta i turizma Edita Đapo potpisala je Povelju o građanskoj zelenoj energiji

Sri, 15. Dec. 2021.


Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo prisustvovala je današnjoj konferenciji pod nazivom „Zelena energija građanima“, u sklopu Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA). Konferenciju je otvorila Direktorica Misije USAID BiH, a prisustvovali su i nadležni donosioci odluka u Federaciji i kantonima, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Tema današnje konferencije bile su reforme koje su potrebne u nizu oblasti, korištenju obnovljivih izvora energije i implementaciji mjera energetske efikasnosti, pristupa prirodnom gasu, a sve sa ciljem zaštite okoliša i stvaranjem uslova građanima da preuzmu aktivnu ulogu u tranziciji energetskog sektora.

USAID Projekat asistencije energetskom sektoru predstavio je aktivnosti na izradi seta energetskih zakona na federalnom nivou koje su u završnoj fazi, aktivnosti u oblasti prirodnog gasa s akcentom na alternativni pravac snabdijevanja, kao i aktivnosti na pripremi izmjena i dopuna kantonalnih zakona o građenju i koncesijama. Ove promjene će pomoći Federaciji BiH da dobije moderan zakonski okvir, usklađen sa zahtjevima EU, pojednostavit će postupke ishođenja dozvola za male solarne elektrane, uvest će mehanizam podrške za mikro proizvođače kao i mjere energetske efikasnosti za domaćinstva. Poseban akcenat bit će na građanima koji neće biti samo pasivni potrošači energije već će preuzeti aktivnu ulogu u energetskom sektoru pa im je zbog toga potreban moderan i fleksibilan zakonski okvir.

Na današnoj konferenciji potpisana je i Povelja o građanskoj zelenoj energiji, kojom su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine izrazili svoje opredjeljenje korištenju obnovljivih izvora energije i implementaciji mjera energetske efikasnosti u većem obimu, a sve sa ciljem zaštite okoliša i stvaranjem uslova građanima da preuzmu aktivnu ulogu u tranziciji energetskog sektora.