Federalna ministrica okoliša i turizma dr. sc. Nasiha Pozder potpisala je danas ugovore sa javnim ustanovama zaštićenih područja

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. sc. Nasiha Pozder potpisala je danas ugovore sa javnim ustanovama zaštićenih područja

Pon, 03. Jul. 2023.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. sc. Nasiha Pozder potpisala je danas ugovore sa javnim ustanovama zaštićenih područja, koji su dobili sredstva na osnovu Programa „Podrška boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti“ iz Odluke o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – akcioni plan strategije okoliša“ utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2023. godinu.

Institucije koje su dobile sredstva, u ukupnom iznosu od 237.500,00 KM su: Javno Komunalno preduzeće „ŠĆONA“ d.o.o. Fojnica, koje upravlja Spomenikom prirode „Prokoško jezero“, Javno preduzeće „Park Prirode Hutovo blato“ d.o.o. Čapljina i Zaštićeni pejzaž „KONJUH“ Banovići.

Zaštićena područja svojim prirodnim ljepotama te velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta jako su važna područja za održivi razvoj. Osim što su važna za očuvanje raznih biljnih i životinjskih vrsta te njihovih staništa, izrazito su bitna i za razvoj kraja unutar kojeg se nalaze, tj. u velikoj mjeri utiču na lokalno stanovništvo, kako ekonomski tako i na druge načine.

Iz tog razloga Federalno ministarstvo okoliša i turizma će nastaviti da daje podršku zaštićenim područjima u Federaciji BiH, ali i nastaviti zalaganje za proglašenje novih zaštićenih područja, što je jedan od prioritetnih ciljeva Strategije zaštite okoliša Federacije BiH.