Doprinos razvoj okolišnih projekta u Unsko sanskom kantonu

Doprinos razvoj okolišnih projekta u Unsko sanskom kantonu

Pon, 08. Sep. 2014.


U zgradi Vlade Unsko sanskog kantona/županije održan je sastanak između federalne ministrice okoliša i turizma Branke Đurić i suradnika sa kantonalno ministricom Sinhom Kurbegović Svr...

U zgradi Vlade Unsko sanskog kantona/županije održan je sastanak između federalne ministrice okoliša i turizma Branke Đurić i suradnika sa kantonalno ministricom Sinhom Kurbegović
Svrha sastanka bila je razgovor o projektima koje provode ova dva ministarstva sa svrhom unapređenja stanja u sektoru okoliša. Radi se o projektima Ekoremedijacija u cilju zaštite okoliša i razvoja Unsko-sanskog kantona, preliminarni energetski pregled i pilot projekti utopljavanja objekata na području Unsko-sanskog kantona, procesu upravljanja otpadom na području regije Bihać, sudjelovanju na međunarodnom sajmu EKOBIS 2014., te drugim zajedničkim aktivnostima.

Ministrica Đurić posebno je pohvalila rad Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona na čelu sa ministricom Kurbegović, te istakla da je isti jedini kanton u Federaciji BiH koji transparentno raspoređuje sredstva iz ekoloških naknada, zatim kanton koji je prvi po projektima energetske efikasnosti, kao i kanton koji je u skladu sa zakonskom procedurom napravio iskorak kada je u pitanju izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Pored domaćina sastanka, Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša sastanku su prisustvovali i direktor JP REG-DEP d.o.o. Bihać, te predstavnici općine Bihać.