Dogovoreno otvaranje kreditne linije za financiranje projekata u turizmu

Dogovoreno otvaranje kreditne linije za financiranje projekata u turizmu

Sri, 16. Jun. 2010.


Dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH i Ramiz Džaferović, predsjednik Uprave Razvojne banke F BiH potpisali su u Sarajevu Protokol o poslovnoj suradnji čime ...

Dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH i Ramiz Džaferović, predsjednik Uprave Razvojne banke F BiH potpisali su u Sarajevu Protokol o poslovnoj suradnji čime su stvorene pretpostavke za otvaranje namjenske kreditne linije za financiranje projekata u turizmu. Protokolom je dogovoreno da Razvojna banka u 2010. godini izdvoji sredstva u visini 2.450.000,00 KM za kreditiranje izgradnje turističko-ugostiteljskih objekata, osnovne turističke infrastrukture te održivog razvoja turizma na selu, dok će Federalno ministarstvo okoliša i turizma osigurati sufinanciranje kamate na ove kredite za što su u ovogodišnjem Proračunu ministarstva osigurana sredstva u iznosu pola milijuna KM. Nakon potpisivanja Protokola kojim su definirani i kriteriji za izbor projekata kao i procedure odobravanja sredstava, ministar Herceg je naglasio kako otvaranje ove kreditne linije u trenutku izražene ekonomske krize osigurava značajnu financijsku pomoć turističkoj industriji. – Danas potpisanim Protokolom otvorena je prva namjenska kreditna linija u turizmu u kojoj Razvojna banka Federacije kreditira, a Federalno ministarstvo okoliša daje poticaje kvalitetnim programima kroz subvenciju kamate. Subvencioniranjem kamata na ove kredite želimo prije svega konkretnim poticajnim mjerama omogućiti osiguravanje obrtnoga kapitala i povoljnijih kredita u turizmu kako se turistički sektor zbog obveza prema bankama ne bi našao u problemima, kazao je ministar Herceg ističući kako su ove mjere usmjerene na podizanje kvalitete turističkog proizvoda kako bi se osigurala cjenovna konkurentnost i zadržali gosti, ali i radna mjesta u sektoru turizma i ugostiteljstva. Predsjednik Uprave Razvojne banke F BiH naglasio je kako je opredjeljenje banke poticanje sustavnog, održivog i ravnomjernog gospodarskog i društvenog razvoja Federacije. – Držimo da je turizam gospodarska grana s vrlom izraženim razvojnim potencijalom zbog čega smo s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma osigurali sredstva za otvaranje povoljne kreditne linije za kvalitetne projekte izgradnje turističko-ugostiteljskih objekata, osnovne turističke infrastrukture i razvoj održivog turizma na selu, kazao je Džaferović.
Ističući kako pravo na subvencioniranje kamate imaju sva pravna i fizička lica registrirana za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva kojima će Razvojna banka odobriti sredstva iz ove novootvorene kreditne linije u 2010., ministar Herceg je podsjetio kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u protekle četiri godine sredstvima transfera podržalo brojne projekte u turizmu.- Turistički je sektor vrlo zahtjevan i bez svježeg kapitala ne može raditi. Kada je riječ o proračunskim sredstvima mi smo u četiri godine putem transfera višestruko povećali inpute u turizam. Nažalost, pozicioniranje na zahtjevnom turističkom tržištu traži mnogo više, a javni sektor opterećen rješavanjem nagomilanih socijalnih problema, u dogledno vrijeme neće imati dovoljno sredstava za ulaganje u razvojne projekte. Time je još veći značaj danas potpisanog Protokola kojim se omogućava dotok svježeg kapitala uz vrlo povoljne uvjete kreditiranja, kazao je ministar Herceg nakon potpisivanja Protokola o poslovnoj suradnji s Razvojnom bankom F BiH.