Dan planete Zemlje obilježen posjetom NP Sutjeska

Dan planete Zemlje obilježen posjetom NP Sutjeska

Čet, 21. Apr. 2016.


Dan Planete Zemlje obilježen posjetom NP Sutjeska Na poziv ambasadorice SAD u BiH NJ. E. Maureen Comack , ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH dr. Edita Đapo je zajedno sa mini...

Dan Planete Zemlje obilježen posjetom NP Sutjeska

Na poziv ambasadorice SAD u BiH NJ. E. Maureen Comack , ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH dr. Edita Đapo je zajedno sa ministricom prostornog uređenja, građevine i ekologije u Vladi RS gospođom Srebrenkom Golić, boravila danas u posjeti Nacionalnom parku Sutjeska u povodu Dana Planete Zemlje.

Ovogodišnji moto Dana Planete Zemlje je Šume za Zemlju, pa su ministrice i ambasadorica SAD simbolično zasadile po jedno drvo.

“Danas smo se okupili u ovom izuzetnom ambijentu NP Sutjeska da ukažemo na značaj očuvanja prirode i zdravih međuljudskih odnosa. Ovo mjesto ima i historijski značaj za Bosnu i Hercegovinu, rekla je, pored ostalog ministrica Đapo.

Okruženo jedinstvenom Perućicom, najčuvenijom prašumom u Evropi, ovo mjesto je oduvijek bilo mjesto susreta i druženja mladih ljudi. Oni su danas poslali regionalnu poruku mira i međentitetske saradnje, nadilazeći frustracije prošlosti i potvrđujući da naša zemlja ima budućnost.

Ministrica Đapo istakla je da je Nacionalni park Sutjeska jedna od najljepših turističkih destinacija, gdje svaki turista može naći određeni interes - od alpinizma, lova, šetnje i prostog uživanja u prirodi. Pored toga, Park Sutjeska je veliki izazov za naučnike i istraživače koji se bave proučavanjem endemičnih vrsta flore i faune. I Evropski parlament je naše nacionalne parkove Una i Sutjeska proglasio nacionalnim parkovima od posebnog značaja, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i Evropu.

Zahvalivši Ambasadi SAD-a i ambasadorici Cormack kao pokroviteljima ovog događaja, ministrica Đapo je podsjetila da nas sa Sjedinjenim Američkim Državama povezuje prijateljstvo i zajednička odlika multikulturalnog društva.