8. međunarodni sajam turizma, lova i ribolova LIST 2010 može početi

8. međunarodni sajam turizma, lova i ribolova LIST 2010 može početi

Čet, 06. Maj. 2010.


Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, danas je u Sarajevu održao radni sastanak sa Izetom Nuhanovićem, direktorom Lukavačkog sajma turizma, lova i ribolo...

Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, danas je u Sarajevu održao radni sastanak sa Izetom Nuhanovićem, direktorom Lukavačkog sajma turizma, lova i ribolova kako bi iz prve ruke saznao kako teku pripreme za ovogodišnji LIST 2010 kojemu je već drugu godinu zaredom generalni pokrovitelj upravo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Iako su tijekom susreta razmijenjena mišljenja o mnogobrojnim bitnim pitanjima od zajedničkog interesa, posebna je pozornost posvećena Sajmu koji se od 6. do 8. svibnja održava u Lukavcu gdje se očekuje zavidan broj izlagača iz Bosne i Hercegovine i sedam zemalja Europe i Mediterana. Direktor Nuhanović izvijestio je ministra Hercega kako je sve spremno za svečanost otvaranja 8. međunarodnog sajma turizma, lova i ribolova LIST 2010 izrazivši pri tome osobitu zahvalnost Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ministru Hercegu na nesebičnoj potpori organizaciji Sajma, ali i na golemom doprinosu razvoju turizma na području BiH i njegovom boljem pozicioniranju na međunarodnom tržištu.

Dvojica sugovornika suglasna su kako je i ovaj zajednički projekt potvrda dobre suradnje unutar turističkog sektora te da je istu potrebno i dalje produbljivati i na razini cijele regije. Čestitavši menadžmentu Sajma na uspješno obavljenim pripremama, ministar Herceg je podsjetio kako su turistički su sajmovi jedna od značajnijih marketinških aktivnosti u promociji turističke ponude i turističke destinacije budući da je sudjelovanje na turističkim sajmovima, bilo da je riječ o domaćim ili inozemnim, značajno sa stajališta izgradnje identiteta jedinstvene i prepoznatljive destinacije Federacije BiH.- Sasvim je sigurno kako je upravo nedostatna promocija u ovom trenutku najveći problem domaćeg turizma. Stoga je naš imperativ stvaranje imidža i promocija destinacije čemu uvelike doprinose i specijalizirane sajamske manifestacije poput LIST-a, BH Horecafest-a, EKOBIS-a, Međunarodnih dana turizma i drugih sajmova koji predstavljaju važan marketinški alat za sveobuhvatno predstavljanje domaćih turističkih destinacija i usluga ne samo u BiH, već i u svijetu, kazao je ministar Herceg.

Naglasivši kako će Federalno ministarstvo okoliša i turizma i ubuduće snažno podupirati sve sajmove koji dodatno afirmiraju i promoviraju domaće turističke potencijale, ministar Herceg je uoči početka ovogodišnje turističke sezone pozvao turističke djelatnike da ulože dodatne napore i poboljšaju kvalitetu usluga kojom se jedino može povećati profitabilnost turističkog sektora. - Svima koji se profesionalno bave turizmom, jasno je kako će ova godina za svjetski, pa tako i za bosanskohercegovački turizam, biti jedna od težih u posljednjih desetak godina. S obzirom na okolnosti u kojima će se i ova sezona odvijati, vrlo je važno kvalitetno pripremiti sezonu i više nego ikad treba poštovati turiste koji će nam u sveopćoj besparici pokloniti povjerenje i novce. Od profesionalnog pristupa ovisi i hoće li nam ti isti turisti doći i dolazit sljedećih godina, kada se ekonomska situacija stabilizira. Duboko sam uvjeren kako će i LIST 2010 na najbolji mogući način demonstrirati opredjeljenje domaćeg turističkog sektora da se upusti u tržišnu utakmicu za svakog gosta nudeći kvalitetne turističke proizvode utemeljene na prirodnim ljepotama, bogatstvu tradicijskih i kulturoloških različitosti na malom prostoru, kazao je na kraju sastanka ministar Herceg.