22.05.-Međunarodni dan biološke raznolikosti

22.05.-Međunarodni dan biološke raznolikosti

Sri, 22. Maj. 2013.


Bosna i Hercegovina je 05.10. 2002. godine postala punopravna članica Konvencije o biološkoj raznolikosti, čime se obvezala provoditi odredbe Konvencije, a u cilju očuvanja izuzetnih prirodn...

Bosna i Hercegovina je 05.10. 2002. godine postala punopravna članica Konvencije o biološkoj raznolikosti, čime se obvezala provoditi odredbe Konvencije, a u cilju očuvanja izuzetnih prirodnih vrijednosti, prostornog povećnja zaštićenih dijelova prirode, te provođenja obaveza predviđenih međunarodnim ugovorima iz domena prirode.
U ime države Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je imenovano da bude operativni focal-point za Konvenciju o biološkoj raznolikosti.

Šta je to biološka raznolikost ?

Biološka raznolkost je pojam koji obuhvaća svu raznolikost života na Zemlji.Pod pojmom biološka raznolikost podrazumijevaju se različite biljne i životinjske vrste, te mikroorganizmi, kojih je do sada opisano oko 1,75 milijuna, a znanstvenici pretpostavljaju da ih je na zemlji oko 13 milijuna. Pojam biološka raznolikost obuhvaća i genetsku raznolikost unutar svake vrste, kao i raznolikost ekosustava na Zemlji u kojima su živa bića, uključujući i ljude, u međusobnim interakcijama i interakcijama sa tlom, vodom i zrakom oko sebe, tvoreći,tako različite, životne zajednice.
Konvencija o biološkoj raznolikosti je prvi globalni sporazum o očuvanji i održivom korištenju biološke raznolikosti. Konvencija je, jedan od najvažnih međunarodnih propisa u oblasti zaštite prirode, postavila okvire globalnoj zaštiti biološke i krajobrazne raznolikosti, a njena temeljna odreba i cilj je- očuvati i unaprijediti cjelokupnu biološku raznolkost, te osigurati razumno korištenje prirodnih dobara na principima održivosti, kako bi i budući naraštaji mogli koristit prirodne potencijale Zemlje.

2013.godina- Međunarodna godina biološke raznolikosti

U cilju podizanja javne svijesti i povećanja razumjevanja značaja očuvanja biološke raznolikosti, Ujedinjeni narodi (UNEP) su proglasile 22. 05. datumom međunarodnog Dana zaštite biološke raznolikosti.
Ove, 2013. godine, međunarodni Dan biološke raznolikosti obilježava se pod sloganom „Biološka raznolikost i voda“.
Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića.
Stalan rast čovječanstva i tehnološki razvoj imaju za posljedicu povećanje potrebe za vodom, kao i njenu sve veću potrošnju. Pitanje dostupnosti i kvalitete vode postaje jedan od najvažnijih problema suvremenog čovjeka.
Svuda se u svijetu obilježava Svjetski Dan zaštite biološke raznolikosti da bi se posjetilo na ugroženost raznovrsnosti živog svijeta na Planeti i značaj njenog očuvanja.
Konvencijom o biološke raznolikosti, koja je usvojena 1992. godine u Rio de Janeiru, ustanovljena je strategija zaustavljanja smanjivanja biološke raznolikosti koji podazumijeva raznovrsnost gena, vrsta i ekosustava na Zemlji. Ovaj dokumenat kao glavne ciljeve postavlja očuvanje biološke raznolikosti, održivo korištenje njegovih komponenti i pravedna raspodjela dobrobiti od korištenja resursa.
Svetski Dan zaštite biološke raznolikosti bit će obilježen i u Federaciji BiH koja pripada jednom od najznačajnih centara biološke raznolikosti u Europi.
BiH raspolaže velikom biološkom raznovrsnošću, u njoj se nalazi značajan broj međunarodno značajnih biljnih i životinjskih endemičnih vrsta i staništa od nacionalnog značaja.
Fedralno ministarastvo okolišai turizma kao focal point Konvencije o biološkoj raznolkosti u ime BiH, će i u budućnosti poduzimati čitav niz aktivnosti u cilju očuvanja i zaštite prirode i prirodnih vrijednosti i specifičnih vrijednosti biodiverziteta.
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i ministrica Branka Đurić osobno, upućuju iskrene čestitke.