UNWTO– Poruka Glavnog tajnika, Taleb-a Rifai-a od 25.05.2010

UNWTO– Poruka Glavnog tajnika, Taleb-a Rifai-a od 25.05.2010

Sri, 26. Maj. 2010.


Turizam i bioraznolikost Kina, 27.rujna Budući međunarodna zajednica, pod okriljem Ujedinjenih naroda, slavi 2010 godinu kao godinu biološke raznolikosti i slavi život na Zemlji, turistička...

Turizam i bioraznolikost
Kina, 27.rujna

Budući međunarodna zajednica, pod okriljem Ujedinjenih naroda, slavi 2010 godinu kao godinu biološke raznolikosti i slavi život na Zemlji, turistička industrija se sa zadovoljstvom priključuje globalnoj kampanji u slavljenu Svjetskog turističkog dana u Kini, pod nazivom „Turizam i bioraznolikost“.
Vrijednost bioraznolikosti za turizam je nemjerljiva. Jedna od turističkih najvećih vrijednosti, raznolikost života na Zemlji pokreće milijune ljudi na putovanje svake godine. Sad je bioraznolikost, ta zapetljana mreža unikatnih vrsta i ekosustava koji grade našu planetu, ugrožena na globalnoj razini. Demografski pritisci i neodržive ljudske aktivnosti uzrokuju nepopravljivi gubitak bioraznolikosti i to alarmantim stopama.
Prepoznajući vrijednost Zemljinog prirodnog kapitala za njenu dugoročnu održivost, turistička industrija je pozvana da zaštiti i održivo upravlja bioraznolikošću. Zdrava turistička industrija ovisi o bazi zdravih resursa i održivi rast turizma znači povećati sredstva za zaštitu.
Turistički prihodi zavise od bioraznolikosti. Često koncentrirana u regijama u razvoju, biološka raznolikost je važan izvor zarade lokalnog stanovništva, a pobjeđivanje siromaštva mora uspostaviti tom održivom razvoju.
Očuvanje bioraznolikosti je urgentni izazov koji nas sve zabrinjava – međunarodnu zajednicu, vlade, kompanije i putnike – ali još nije kasno djelovati. Uvjeren sam da će u 2010 turistička zajednica smoći snage i zajedničkim snagama odgovoriti ovim izazovima kroz jedan održivi razvoj, očuvanje bioraznolikosti i pobjedu nad siromaštvom.
Radujemo se slaveći prirodna bogatstva naše planete skupa s vama.