Održan prvi konsultativni događaj u sklopu izrade Strategije razvoja javnih nabavki 2024-2028

Održan prvi konsultativni događaj u sklopu izrade Strategije razvoja javnih nabavki 2024-2028

Uto, 26. Sep. 2023.


U Banjoj Luci je održan prvi konsultativni događaj u sklopu izrade Strategije razvoja javnih nabavki 2024-2028. Ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma učestvovao je Dejan Knežević, stručni savjetnik u Sektoru za pravne i opće poslove, ljudske resurse, budžet i financije.

Na događaju su prezentovani nalazi situacione analize, te prijedlozi ključnih ciljeva i mjera za unapređenje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini. Zaključci sa događaja će biti iskorišteni za izradu kvalitetnih ciljeva i mjera za unapređenje postojećeg sistema.

Eksperti angažovani od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini su, kroz svoja izlaganja i prezentacije, ponudili relevantnu praksu razvijenog sistema javnih nabavki zemlje članice EU, te je ovo bila dobra prilika za razmjenu iskustava u ovoj oblasti. Događaj je organizovala Agencija za javne nabavke uz podršku UNDPBiH i Evropska unija u Bosni i Hercegovini.

Tehnička podrška se pruža u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga PIPLS u Bosni i Hercegovini, kojeg primarno finansira Embassy of Sweden in Sarajevo, a sufinansira i provodi UNDPBiH.